Pazin – grad književnosti

Pazin je prvi, a donedavno i jedini grad u Hrvatskoj koji je izradio kulturnu strategiju. Premda se mnogi drugi gradovi mogu podičiti raznovrsnijim i bogatijim kulturnim životom, Pazin je prvi koji je napravio razvojni plan za slijedećih nekoliko godina te postavlja kulturu kao jednu od važnih smjernica svojih razvojnih politika.

Pazin – grad književnosti, vizija je kulturnog razvoja grada na kojoj će graditi širu prepoznatljivost. U slijedećih pet godina Pazin će usmjeriti svoje snage na osnaživanju svih segmenata kulturnog djelovanja i stvaralaštva, ističe viša stručna suradnica za kulturu u pazinskoj gradskoj upravi Emina Svilar koja je u projekt izrade strategije od samoga početka.

 

„ Na inicijativu dogradonačelnice Grada Pazina Ines Kovačić Drndić, Grad se odlučio na izradu strategije koja će dati smjer razvoju kulture u budućem petogodišnjem razdoblju. Strategija će biti orijentir za rad svih uključenih u kulturne djelatnosti u aktivnostima potrebnim za ostvarenje te vizije. Kao stručna pomoć pri radu na strategiji angažiran je sociolog Davor Mišković koji se kao stručni suradnik na Filozofskom fakultetu dugo godina bavi upravljanjem resursima u kulturi i kulturnom organizacijom. Među ostalim, koordinirao je i izradu županijske Kulturne strategije za razdoblje 2009-2014.“, kaže Svilar te dodaje kako je u izradi strategije sudjelovalo tridesetak predstavnika različitih ustanova i udruga koje na neki način sudjeluju u stvaranju kulturnih sadržaja u gradu.

 

„Koncentrirali smo se na četiri grupe ciljeva: ostvarenje vizije Pazin – grad književnosti i to ukupnim podizanjem kulturnog standarda i   uključivanjem svih aktera u kulturi u ostvarenje ove vizije; uređenje kulturnog sustava, stvaranje okvira za stabilno djelovanje u kulturi što uključuje stabilizaciju financiranja, ulaganje u opremu i infrastrukturu te razvoj programa u kulturi. Grad književnosti je grad bogatog književnog i kulturnog života, s razvijenim institucijama i manifestacijama, to je grad u kojem se živi uz knjige i u kojem je zaokružena knjižna ponuda. Za pet godina svaki stanovnik Istre i većina stanovnika Hrvatske i nama susjednih područja znat će da je Pazin portal u svijet fantazije, mitova, povijesti i fantastike, da u Pazin valja ići radi jedinstvenog iskustva koje će zauvijek promijeniti značenje pojma književnost uživo. Književnost uživo, to je Pazin“pojašnjava Svilar viziju kulture strategije.

 

 

Strategija je izrađena za razdoblje od 2012. do 2016. godine. Postoji konsenzus kulturnih sudionika oko nje, a operativnim planom su definirane konkretne aktivnosti, vremenski rok za njihovu provedbu i odgovorne osobe iz Upravnih odjela Grada te gradskih ustanova i udruga iz područja kulture. Uspješnost programa ocjenjivat će se nakon isteka roka za njegovu provedbu. Ustanove i udruge su upoznate sa strategijom, štoviše, neki su njihovi članovi aktivno sudjelovali u njenom stvaranju, pa je za pretpostaviti da su njome zadovoljni. Vezano uz njenu realizaciju, mogli bi zaključiti da su očekivanja veća nego što to trenutni rezultati pokazuju, no Grad svakako nastoji, i financijski i na druge načine poduprijeti sve aktivnosti koje su strategijom određene kao prioriteti kulturnog razvoja grada, zaključila je Svilar.

 

Tekst: Maja Tatković

Foto

Leave a Reply


+ 5 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum