Predstavljanje Elvisa Lenića u Klubu PFT

Pulski višestruko nagrađivan autor Elvis Lenić predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice sa svojim ranijim radovima – dokumentarnom trilogijom “Cuki”, “Praščina” i “Teza”, te “Lovom”. Projekcije su zakazane za četvrtak,  22. svibnja s početkom u 21 sat.

Za ovu priliku on je odabrao stilski slične dokumentarne filmove koji tematiziraju odnos istarskog čovjeka prema tradiciji i prirodi. Lirska minijatura “Cuki” je 2003. osvojila prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 34. KRAF-u te drugu nagradu na 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva 2001. godine. Naturalistički prikaz “Praščina” je na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održanoj 2003. dobila 3. nagradu, dok je godinu dana kasnije završni dio ove dokumentarne trilogije, “Teza”,  odnio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 35. KRAF-u te drugu nagradu na 36. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Za kraj večeri pripremljen je i Lenićev srednjemetražni dokumentarac “Lov” u kojemu se prati istarske lovce tijekom jedne kalendarske godine.

Program projekcija je sljedeći: 

Cuki, dokumentarni, 2001, 9’55’’

Lirska minijatura o branju plodova jeseni uz glazbenu podlogu besmrtnog Angela Badalamentija.

Redatelj i snimatelj: Elvis Lenić

Scenarist: Darko Pekica

Protagonisti: Darko Pekica, Mauro Macan

Montažer: Mladen Lučić

Glazba: Angelo Badalamenti

2. nagrada na 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Daruvar 2001.

1. nagrada u kategoriji dokumentarnog filma na 34. KRAF-u, Rijeka 2003.

 

Praščina, dokumentarni, 2002, 19’52’’

Naturalistički prikaz svinjokolje u ruralnoj Istri. Cjelodnevni naporni rad završava ritualnim druženjem uz briškulu i trešete.

Redatelj: Elvis Lenić

Scenarist: Darko Pekica

Protagonisti: Darko Pekica, Mauro Macan, Srećko Pekica, Ivan Šaina, Ana Sergović, Anđela Pekica, Lučano Sergović

Montažer: Mladen Lučić

Snimatelji: Elvis Lenić, Sven Stilinović

Glazba: Livio Morosin, Dario Marušić

3. nagrada na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Zagreb 2003.

 

Teza, dokumentarni, 2004, 10’

Završni dio dokumentarne trilogije odvija se u toplini mikrokozmosa staje. Nakon ritualne smrti u “Praščini” ovdje se rađa novi život.

Redatelj, scenarist i snimatelj: Elvis Lenić

Protagonisti: Darko Pekica, Srećko Pekica

Montažer: Mladen Lučić

Glazba: John Frusciante, Davor Rocco, Livio Morosin

2. nagrada na 36. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Osijek 2004.

1. nagrada u kategoriji dokumentarnog filma na 35. KRAF-u, Rijeka 2004.

 

Lov, dokumentarni, 2007, 38’44’’

Epizode iz života istarskih lovaca tijekom jedne kalendarske godine. Prožimanje ljudskih aktivnosti s prirodnim ciklusima.

Redatelj, scenarist i snimatelj: Elvis Lenić

Protagonisti: članovi lovačkih društava iz Savičente i Cera

Montažer: Željko Bobanović

Glazba: Luka Stojnić

 

Elvis Lenić je rođen 1971. u Puli. Nakon što je na Tehničkom fakultetu u Rijeci diplomirao strojarstvo radio je u Brodogradilištu Uljanik, dok sada predaje na pulskoj Tehničkoj školi. Kao filmski kritičar godinama je pisao za Glas Istre, a objavljivao je i u Vijencu, Hollywoodu, Hrvatskom filmskom ljetopisu te na portalu www.filmovi.hr. Trenutno uređuje i piše svoj filmski blog “Tko gleda zlo ne misli” na portalu www.kulturistra.hr.

Redatelj je kratkih nagrađivanih dokumentarnih filmova “Cuki”, “Praščina”, “Teza” i “Ethan” u produkciji Šikuti Machine-a te srednjemetražnih dokumentaraca “Lov” i “Drug Ferlin”. Od osnutka udruge Šikuti Machine 2000-te djeluje kao koautor brojnih performansa, instalacija i videoradova.

unnamed

Izvor

Slika

 

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum