Borba za ljudskost

TV: SNJEGOVI KILIMANDŽARA, redatelja Roberta Guediguiana

Snjegovi

Iako će “Snjegovi Kilimandžara” ljubitelje književnosti asocirati na slavnu novelu Ernesta Hemingwayja, a ljubitelje filma na istoimenu holivudsku uspješnicu iz 1952. (redatelj Henry King, glume Ava Gardner i Gregory Peck), francuska drama koju večeras možemo pogledati na HTV-u (1. program u 23.20) nema puno veze ni s jednim ni s drugim.

Njezini junaci, bračni par u zrelim godinama (Ariane Ascaride i Jean-Pierre Darroussin), zapravo neće niti vidjeti Kilimandžaro, iako je to bila namjera njihove djece i prijatelja koji su im uplatili turistički aranžman. Planove će im pokvariti nasilnici koji jedne mirne večeri upadaju u njihovu kuću, otimaju im novac i avionske karte, a njih ostavljaju vezane u ljutnji i nemoći. Suprug ubrzo slučajno otkriva jednog od počinitelja i prijavljuje ga policiji, ali počinje ga gristi savjest kad sazna da se mladić brine o dva maloljetna brata koje su napustili roditelji.

Redatelj Robert Guediguian napravio je vrlo slojevitu dramu, koja se bavi ljudskim problemima i etičkim dvojbama na više razina. Žrtve prepada najprije su ljuti i bijesni, jer nema opravdanja za nasilan čin koji su proživjeli i žele se osvetiti za nanesenu im nepravdu. Postupno ih gane sudbina maloljetne djece, koja doista ništa nisu skrivila, a istodobno pokušavaju razumjeti nasilničke porive starijeg brata, koji nije suštinski negativac i zločinac, ali nije imao nikakve šanse u životu.

Redatelj pokušava razumjeti čak i majku koja je napustila svoju djecu, budući da želi uhvatiti novu životnu priliku dok još može, iako to ne opravdava njezine postupke. Valja naglasiti da nad tom galerijom brižljivo razvijenih i odglumljenih likova stalno vreba strah od gubitka posla i životne bijede, kao temeljne pošasti globaliziranog kapitalizma, a redatelj nam sugerira da je upravo zbog toga više nego ikad potrebno ostati čovjek. Riječ je o filmu koji može režirati samo mudar i životno iskusan čovjek, jednom od najboljih francuskih ostvarenja posljednjih godina.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


6 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum