Borba za ljudskost

TV: SNJEGOVI KILIMANDŽARA, redatelja Roberta Guediguiana

Snjegovi

Iako će “Snjegovi Kilimandžara” ljubitelje književnosti asocirati na slavnu novelu Ernesta Hemingwayja, a ljubitelje filma na istoimenu holivudsku uspješnicu iz 1952. (redatelj Henry King, glume Ava Gardner i Gregory Peck), francuska drama koju večeras možemo pogledati na HTV-u (1. program u 23.20) nema puno veze ni s jednim ni s drugim.

Njezini junaci, bračni par u zrelim godinama (Ariane Ascaride i Jean-Pierre Darroussin), zapravo neće niti vidjeti Kilimandžaro, iako je to bila namjera njihove djece i prijatelja koji su im uplatili turistički aranžman. Planove će im pokvariti nasilnici koji jedne mirne večeri upadaju u njihovu kuću, otimaju im novac i avionske karte, a njih ostavljaju vezane u ljutnji i nemoći. Suprug ubrzo slučajno otkriva jednog od počinitelja i prijavljuje ga policiji, ali počinje ga gristi savjest kad sazna da se mladić brine o dva maloljetna brata koje su napustili roditelji.

Redatelj Robert Guediguian napravio je vrlo slojevitu dramu, koja se bavi ljudskim problemima i etičkim dvojbama na više razina. Žrtve prepada najprije su ljuti i bijesni, jer nema opravdanja za nasilan čin koji su proživjeli i žele se osvetiti za nanesenu im nepravdu. Postupno ih gane sudbina maloljetne djece, koja doista ništa nisu skrivila, a istodobno pokušavaju razumjeti nasilničke porive starijeg brata, koji nije suštinski negativac i zločinac, ali nije imao nikakve šanse u životu.

Redatelj pokušava razumjeti čak i majku koja je napustila svoju djecu, budući da želi uhvatiti novu životnu priliku dok još može, iako to ne opravdava njezine postupke. Valja naglasiti da nad tom galerijom brižljivo razvijenih i odglumljenih likova stalno vreba strah od gubitka posla i životne bijede, kao temeljne pošasti globaliziranog kapitalizma, a redatelj nam sugerira da je upravo zbog toga više nego ikad potrebno ostati čovjek. Riječ je o filmu koji može režirati samo mudar i životno iskusan čovjek, jednom od najboljih francuskih ostvarenja posljednjih godina.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 2 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum