5. dan PUF-A – O STVARANJU I BAJKAMA

Zvučno i vizualno dojmljivom predstavom «Yet-Untitled» (Još neimenovana) iransko-francuske družine Oriantheatre počeo je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula posljednji, peti dan 21. međunarodnog kazališnog festivala PUF. Glasom, dahom i pokretom vokalistica Gwen Sampé i plesač Mehdi Farajpour stvorili su mistični ambijent u kojemu duo analizira različite procese rađanja-stvaranja kao i vezu između Prirode i čovjeka, stavljajući pritom naglasak na intimni doživljaj i emocije koje oni bude.

P1100206 (450x600)

Iskonska stvaralačka energija-Zemlja-Velika Majka pršti od života i kreativnog potencijala iz kojega se rađa ljudsko biće. Iako je taj trenutak poput kapi vode u oceanu sveukupnog postojanja (dolazak Farajpoura nagovještavaju udarci i posljedični koncentrični krugovi na bijelom platnu u stražnjem dijelu pozornice) on je prožet dramatičnošću pravog poroda. I dok čovjek u bijelom sakou s crnim znakovima i bijelim tenisicama malo po malo istražuje ambijent i odnos s njime, Velika Majka nadgleda ga i prati, te komentira svaki njegov korak.

P1100213 (600x450)

Stvaralački nagon budi otkriće vlastitog traga koji nastaje nakon umakanja tenisica u zdjelu s crnom bojom. Otisci neobičnog dvonošca pretvaraju bijeli plesni pod u apstraktnu sliku, a u ovom ključnom momentu on osvještava vlastiti kreativni potencijal kao i mogućnost oblikovanja svijeta po svojoj želji i mjeri.

P1100216 (450x600)

Tako nastaje novo biće, Čovjek-Drvo, sjenka-iluzija o božanskoj naravi ljudske prirode koja će ga saplesti u solipsističku egzistenciju. Izlaz iz situacije moguć je ako se čovjek okani megalomanskih težnji, čije će negativne posljedice zaliječiti Majka Priroda koja u sada crnim tenisicama ostavljenim na pozornici već sadi sijeme novog života. Zvučno moćnu, ali koreografski nedorađenu predstavu čiji koncept i koreografiju potpisuje Farajpour gledatelji su nagradili srdačnim aplauzom.

P1100246 (600x450)

Oduševljenje publike izazvao je i naknadni medley spektakl «C’era una volta» (Bilo jednom) talijanskog Teatra Ondadurto koji je na Forum donio miks bajki i njihovih heroja i antiheroja. Snjeguljica, Trnoružica, Crvenkapica, Alisa, Odette, zle kraljice, polu-sestre, vukovi, prinčevi i vile redaju se na pozornici na kojoj je višedjelna metalna konstrukcija u stalnoj mijeni stvarajući tako raskošnu scenografiju dodatno obogaćenu video projekcijama. Podjednako raskošni su i kostimi, a za istaknut je nevjerojatna brzina i dovitljiv način učestalog presvlačenja (primjerice, u tuš kabini) koje je važan efektni dio predstave.

P1100295 (450x600)

U priču nas uvodi glomazni vremenski stroj sastavljen, poput mehanizma sata, od zupčanika i klatna koji obilježava početak i kraj izvedbe. Zla Kraljica u crvenoj haljini «lebdi» scenskim prostorom na visokom pokretnom prijestolju s kojega se obračunava s lijepim Djevama. Lijepe Djeve nisu baš toliko bespomoćne iako im je suđeno da budu upletene u teške, pa čak i pogubne životne situacije. Koliko god bile gurane naokolo kao predmeti tuđe želje ili mržnje ne manjka im pomoć, a niti snaga da se u ključnom trenutku snađu. Njihovim čarima je nemoguće odoljeti pa tako u rukama Crvenkapice zli vuk-gangster postaje poslušni psić na uzici.

P1100332 (600x450)

A na kraju ih čeka i nagrada – Princ koji na letećoj vespi (nošenoj kranom) osigurava sretni završetak. Unatoč novoj interpretaciji klasičnih bajki kraj ostaje usklađen s tradicijom u dijelu gdje Princeza pronalazi svog Princa, dok Kraljica skončava (u vatri pročišćenja). Međutim, kada ona preuzima prijestolje i moć kraj otvara novi ciklus sukoba Dobra i Zla.

P1100414 (450x600)

Pedstava u režiji Marca Paciottija prožeta je koreografski lijepo izvedenim plesnim točkama i efektima kao što su umjetna magla, pirotehnika i konfete. Pomoćnik redatelja je Robert Andolfi, a za umjetnički koncept ove koprodukcije s talijanskim Festivalom Mirabilia (M.I.C.P.A.F.) i španjolskim FiraTàrrega zaslužni su Marco Paciotti, Cristian Paraskevas i Lorenzo Pasquali.

21. PUF završen je u Klubu Monteparadiso u Društvenom centru Rojc podjelom nagrada koje zajedno čine «Kazališno nebo» festivala. Tročlani žiri u sastavu Suzana Marjanić, Nebojša Borojević i Nataša Govedić jednoglasno je dodijelio četiri nagrade i popratne skulpture koje je izradila pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy.

Oblak, nagradu za scensko promišljanje te cjelovitost i zaokruženost, dobila je predstava „Yet Untitled“ Oriantheatre Dance Companyja. Vjetar, nagrada za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu, dodijeljena je kolumbijskoj družini Maldita Danza za predstavu „Súper Tejido Limbo», dok je Kaplja, nagrada za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje nagovještava osvježenje, pripala izraelskom duu, Shani Granot i Nevu Romano, i njihovoj predstavi „An Hour With All-Eaters“. Ove godine ocjenjivački sud je uručio i nagradu Munja za doprinos u pojedinom području, a koja će se u budućnosti dodijeljivati bienalno. Nju su primili Heninng Frimann Larsen i Miro Manojlović za dizajn i izradu glazbenih instalacija te autorsku glazbu za predstave „Anno Domini 2015“ i „Kabaret Tamne Zvijezde“.

Također, ove je godine po prvi puta dodijeljena nagrada Spasko (po dizajneru Predragu Spasojeviću) za najemotivniju predstavu. Odluku o dobitniku donio je studentski ocjenjivački sud (Milena Labud, Matija Kliman i Ivona Lizačić) koji se opredijelio za „Chorus of Orphans“ poljskog Teatra KTO.

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum