Bijele večeri – „Treći čovjek“ Greenea i Reeda

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 3. prosinca, kada će na rasporedu biti filmska adaptacija novele Grahama Greena „Treći čovjek“(1949.) u režiji Carola Reeda. Program će početi u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Screen Shot 2015-12-03 at 09.19.37

Adaptacija je zanimljiva zbog toga što je novela po kojoj je Greene napisao scenarij objavljena godinu dana nakon filma, dakle 1950. godine. Greene je objasnio da mu je bilo nemoguće napisati scenarij bez da za to ima književni predložak, a nakon uspjeha filmske verzije odlučio je objaviti i knjigu. U pisanju novele i scenarija Greeneu je pomoglo iskustvo u britanskoj tajnoj službi. Ono mu je omogućilo detaljno i precizno opisivanje poslijeratnog Beča, podijeljenog u četiri frakcije, i crnog tržišta lijekovima. Novela prati istragu Rolla Martinsa (koji u filmu biva prekršten u Hollyja Martinsa), pisca petparačkih romana koji pokušava otkriti što se krije iza misteriozne smrti njegovog prijatelja Harryja Limea i pojave tajanstvenog trećeg čovjeka viđenog na mjestu nesreće. Martins upoznaje Harryjeve sumnjive „prijatelje“ i njegovu djevojku Annu Schmidt, a klupko se počinje odmotavati kada mu major Calloway objasni čime se Harry zapravo bavio.

Film u kojem su glavne uloge ostvarili Joseph Cotten (Holly Martins), Alida Valli (Anna Schmidt) i Orson Welles (Herry Lime) u suštini je krimić ambijentiran u atmosferičnom poslijeratnom Beču. Snimljen je na autentičnim lokacijama, pa porušene kuće i krateri bombi nisu samo scenografska kulisa. Potraga za naslovnim trećim čovjekom zapravo je potraga za prijateljstvom, ljubavi i pravdom, odnosno vrijednostima koje je Lime iznevjerio.

Iznimno napet, zabavan i dinamičan film prati nezaboravna glazba Antona Karasa, a jedan od njegovih vrhunaca je improvizirani monolog Orsona Wellsa na bečkom Prateru u kojem objašnjava kako su za razliku od mira i demokracije, tiranija, ratovi i nasilje najplodnije tlo za razvoj umjetnosti i znanosti.

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Osnovne informacije:

Knjiga:

Graham Greene „Treći čovjek“ (Kršćanska sadašnjost, 1984. 220 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u jednom (1) primjerku.

Film:

„The Third Man“ (1949.), 104′
Režija: Carol Reed
Glavne uloge: Joseph Cotten, Alida Valli i Orson Welles.

Izvor

Leave a Reply


− 6 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum