„Querelle“ Rainera Wernera Fassbindera u Klubodromu Pulske filmske tvornice

Ciklus filmova po odabiru voditeljice Klubodroma Pulske filmske tvornice Ivane-Nataša Turković nastavlja se ovoga četvrtka, 11. veljače, dramom „Querelle“ iz 1982. godine njemačkog redatelja, scenarista i glumca Rainera Wernera Fassbindera. Program u Klubu PFT-a počet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

querelle1

„Querelle“ je adaptacija romana „Querelle de Brest“ (1947.) francuskog pisca Jeana Geneta, a u distribuciju je krenuo svega nekoliko mjeseci nakon Fassbinderove smrti u lipnju 1982. uslijed predoziranja drogom. Iako je na Engleskom jeziku, film je rezultat koprodukcije Zapadne Njemačke i Francuske. U njemu pratimo dogodovštine Querellea, francuskog mornara u potrazi za svojim identitetom, koji po dolasku u Brest počinje pohađati neobični bordel. Ondje nailazi na svog brata Roberta, koji je trenutni ljubavnik gazdarice Lysiane. Tko želi sa njom spavati, prvo mora baciti kocke s njezinim mužem Nonom. Ako pobjedi može se prepustiti Lysianim čarima, a ako izgubi mora imati odnos s Nonom… Kada je prikazan u Parizu, bilo je to prvi put da je film sa snažnom homoseksualnom tematikom postigao toliki uspjeh. Međutim, osvrti su bili šaroliki – dio kritičara je pohvalio ovaj „časni eksperiment“, dok su ga drugi opisali kao nekoherentan i nepovezan.

Na filmu je Fassbinder počeo raditi nakon što producent nije uspio dobiti neka „skuplja“ imena. Burkhard Driest napisao je za njega skroz drugačiji scenarij, a Fassbinder je potom uzeo linearnu naraciju i ispremiješao ju. Također, drugačije od svoga prethodnika koji je namjeravao napraviti crno-bijeli film sniman na terenu s glumcima amaterima, Fassbinder se odlučio za profesionalne glumce, jezive ekspresionističke boje i studijske setove. Stil je naglašeno anti-realistični, pa čak i nadrealan, čemu doprinose ekspresionistička i barokna scenografija s istaknutim faličkim simbolima, fotografija koja naglašava njenu neprirodnost i crvene tonove, umjetno svijetlo, obilno korištenje voice-overa te „književnih“ dijaloga.

Querelle2

Tijekom veljače će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana i omnibus komedija „Kako je propao rokenrol“ (18. 02.) iz 1989. koju je odabrala članica Sanda Letonja-Marjanović, dok ćemo posljednjeg četvrtka u mjesecu (25. 02.) ugostiti i predstaviti fotografkinju Medinu Rešić. Osim toga, 13. veljače u 18 sati bit će održano u sklopu 11. Škole filma javno predavanje Kristijana Burlovića iz Medvid produkcije d.o.o. „Kamera i snimanje u dokumentarnom i igranom filmu“.

Izvor

Leave a Reply


+ 3 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum