„Querelle“ Rainera Wernera Fassbindera u Klubodromu Pulske filmske tvornice

Ciklus filmova po odabiru voditeljice Klubodroma Pulske filmske tvornice Ivane-Nataša Turković nastavlja se ovoga četvrtka, 11. veljače, dramom „Querelle“ iz 1982. godine njemačkog redatelja, scenarista i glumca Rainera Wernera Fassbindera. Program u Klubu PFT-a počet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

querelle1

„Querelle“ je adaptacija romana „Querelle de Brest“ (1947.) francuskog pisca Jeana Geneta, a u distribuciju je krenuo svega nekoliko mjeseci nakon Fassbinderove smrti u lipnju 1982. uslijed predoziranja drogom. Iako je na Engleskom jeziku, film je rezultat koprodukcije Zapadne Njemačke i Francuske. U njemu pratimo dogodovštine Querellea, francuskog mornara u potrazi za svojim identitetom, koji po dolasku u Brest počinje pohađati neobični bordel. Ondje nailazi na svog brata Roberta, koji je trenutni ljubavnik gazdarice Lysiane. Tko želi sa njom spavati, prvo mora baciti kocke s njezinim mužem Nonom. Ako pobjedi može se prepustiti Lysianim čarima, a ako izgubi mora imati odnos s Nonom… Kada je prikazan u Parizu, bilo je to prvi put da je film sa snažnom homoseksualnom tematikom postigao toliki uspjeh. Međutim, osvrti su bili šaroliki – dio kritičara je pohvalio ovaj „časni eksperiment“, dok su ga drugi opisali kao nekoherentan i nepovezan.

Na filmu je Fassbinder počeo raditi nakon što producent nije uspio dobiti neka „skuplja“ imena. Burkhard Driest napisao je za njega skroz drugačiji scenarij, a Fassbinder je potom uzeo linearnu naraciju i ispremiješao ju. Također, drugačije od svoga prethodnika koji je namjeravao napraviti crno-bijeli film sniman na terenu s glumcima amaterima, Fassbinder se odlučio za profesionalne glumce, jezive ekspresionističke boje i studijske setove. Stil je naglašeno anti-realistični, pa čak i nadrealan, čemu doprinose ekspresionistička i barokna scenografija s istaknutim faličkim simbolima, fotografija koja naglašava njenu neprirodnost i crvene tonove, umjetno svijetlo, obilno korištenje voice-overa te „književnih“ dijaloga.

Querelle2

Tijekom veljače će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana i omnibus komedija „Kako je propao rokenrol“ (18. 02.) iz 1989. koju je odabrala članica Sanda Letonja-Marjanović, dok ćemo posljednjeg četvrtka u mjesecu (25. 02.) ugostiti i predstaviti fotografkinju Medinu Rešić. Osim toga, 13. veljače u 18 sati bit će održano u sklopu 11. Škole filma javno predavanje Kristijana Burlovića iz Medvid produkcije d.o.o. „Kamera i snimanje u dokumentarnom i igranom filmu“.

Izvor

Leave a Reply


5 + 6 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum