4 MEĐUNARODNE KONFERENCIJE

“Svjetske antropologije i privatizacija znanja: Uključivanje antropologije u javnost“, naslov je međunarodne konferencije koja će biti održana u Dubrovniku od 4. do 9. svibnja. Organizatori su hrvatski Institut za antropologiju, u suradnji sa slovenskim kolegama s ljubljanskog Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju, te Udrugom Kula. Kako etnološke i antropološke znanosti obuhvaćaju obilje različitih područja istraživanja i perspektive, osobito zato jer se razvijaju u različitim dijelovima svijeta, organizatori su prihvatili 171 raznolika i zanimljiva panel izlaganja, koja su podijeljena u sljedeće teme: Svjetske antropologije: periferije uzvraćaju; Privatizacija znanja, tehnologije i prirode; Angažman i praksa: objavljivanje i korištenje antropologije / Dovođenje antropologije ljudima: kako znanost može pridonijeti svakodnevnom životu?; Razmatranje raznolikosti: biokulturalni izazovi za antropologiju; Antropološke odgovornosti; Upravljanje kulturnom i jezičnom raznolikošću te društvenom nejednakošću; Ljudska genetika – troškovi i koristi; Ljudska evolucija: prošlost, sadašnjost i budućnost; Antropološka znanja i okolišni izazovi; Poboljšanje zdravlja, blagostanja i kvalitete života. Posjetite www.iuaes2016.com za dodatne informacije.

dubrovnik

U Amsterdamu, od 14. do 17. travnja 2016. će se, pod naslovom „Živa umjetnost u digitalnim vremenima“, održati još jedan plenarni susret IATM-a, mreže preko 500 organizacija i pojedinaca diljem svijeta angažiranih u izvedbenim umjetnostima (kazalište, ples, cirkus, interdisciplinarni oblici umjetnosti, novi mediji). Mreža ovakve susrete organizira 2 puta godišnje, svaki put u drugom europskom gradu. Digitalna revolucija je dovršena činjenica, rasprostranjena današnjom stvarnošću, koju mijenja do neprepoznatljivosti. Iako otvara mnoga vrata za kreativnost i maštu, ostaje i duboka zabrinutost da tehnologija guši žive performanse. Kako digitalna revolucija izaziva naše kreativne prakse i produkciju, naš marketing i navike publike? Kako tehnološki razvoj otvara vrata mašti i postiže nove kreativne mogućnosti? – to su samo neka od pitanja koja će se razmatrati na ovoj sjednici. Osim toga, sudionici će u posebnim programima moći uživati u izboru najboljih nizozemskih izvedbenih umjetnika, a biti će i puno prilika za neformalno umrežavanje. Sudjelovati mogu kako članovi tako i ne-članovi IETM-a. Više informacija ovdje.

digital

Također u Amsterdamu, ali 29. i 30. lipnja 2016., tijekom predsjedanja Nizozemske u Vijeću EU, održat će se međunarodna konferencija o digitalnoj baštini. Na njoj će se o budućnosti digitalne i digitalizirane baštine raspravljati kroz tri podteme: „Vidljivost i ponovno korištenje kao polazišta“, „Kako digitalne mreže mijenjaju naše institucije?“, te „Budući razvoj europske uslužne infrastrukture“. Ove tri pod-teme bit će dodatno istražene na seminarima i radionicama. U cilju stvaranja raznolikog i međunarodno relevantnog programa, organizatori pozivaju prijedloge iz mreže partnera, kolega iz članica Europske unije, kao i bilo koje organizacije povezane s ovom temom. Posebno ih zanimaju najbolje međunarodne prakse i inspirativni predavači koji mogu dati odgovore na izazove ili razmatrati utjecaj na institucije koje rade u međusektorskim informacijskim mrežama. Publika će se sastojati od javnih djelatnika iz svih država članica EU, kreatora politika u kulturnom sektora te predstavnika kulturne industrije / tržišta. Više

heritage

U Antwerpenu, Belgija od 24. do 26. studenoga 2016. održat će se 4. Međunarodna konferencija NWFashion: Lokalne Modne zajednice. Konferencija ima za cilj okupiti akademike, kustose, dizajnere i profesionalce koji se bave kreativnim i kritičkim promišljanjem modnih sustava, uz korištenje cross-kulturne perspektive. Domaćin konferencije je Sveučilištu u Antwerpenu, a ove godine je središnja tema: Kako moda može pridonijeti razvoju lokalnih zajednica? Prijave i sažeci, do 300 riječi, mogu se podnijeti do 15. travnja 2016. godine. Za više informacija posjetite: www.nwfashionconference.org.

antwerpen

Priredila D. K.

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum