Bijele večeri – „Rosemaryna beba“ Levina i Polanskog u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice vraćaju se ovoga četvrtka, 7. srpnja, u 20 sati, a na programu će biti ekranizacija jednog od najpopularnijih romana strave iz 60-ih – „Rosemaryna beba“ Ire Levina (1967.) u režiji Romana Polanskog iz 1968. godine, kojemu je ovo bio prvi američki film.

Rosemary_Baby_poster„Rosemaryna beba“ je kratak i napet roman jednog od majstora američke žanrovske književnosti („Stepfordske supruge“, „Dječaci iz Brazila“…). Potka romana je jednostavna – mladi bračni par useljava u luksuznu njujoršku zgradu s pogledom na Central Park i malo po malo upoznaje susjede koji kriju mračne tajne. Glavni lik romana je Rosemary koja ne shvaća da njeni susjedi doslovce kuju „pakleni“ plan u čijem su središtu ona i njezina nerođena beba…

Ovaj horror roman širom je otvorio vrata suvremenim autorima strave, od Williama Petera Blattyja („Egzorcist“, 1971.) do Stephena Kinga („Carrie“, 1974.), ali i brojnim lošim i osrednjim romanima i filmovima koji su za temu imali sotonizam. Za razliku od njih, Levinov roman je iznimno suptilno ostvarenje u kojemu nema mjesta nepotrebnim narativnim smicalicama, i u kojem jednako briljiraju i dijalozi i opisi.

„Rosemaryna beba“ postao je filmski projekt i prije no što je knjiga došla na police knjižara. Kako to u Hollywoodu često biva prava za ekranizaciju otkupio je producent Robert Evans kome se sviđao Levinov rukopis, pa se odmah dao u potragu za režiserom. Posrećilo mu se s Romanom Polanskim koji je roman pročitao jedne besane noći i odlučio da će to biti njegov prvi američki film. Polanski se do te mjere zaljubio u roman da je zadržao gotovo sve dijaloge i opise iz knjige i pretočio ih u film. Njegova pedanterija je išla toliko daleko da je konstantno obasipao Levina pitanjima oko najmanjih detalja, sve do reklame za košulju koju glavni muški lik pronalazi u New Yorkeru.

RosemarysBaby

Još jedan veliki uspjeh Polanskog bio je odabir glumaca – krhka Mia Farrow kao Rosemary i izvrstan John Cassavetes kao Guy Woodhouse, te neponovljiva Ruth Gordon kao Minnie Castevet. Film je istovremeno zadovoljio i publiku i kritičare pa čak i danas na stranicama Rotten Tomatoes im visokih 99% pozitivnih kritika. Film je osvojio Oscara u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge (Ruth Gordon), a bio je nominiran i za najbolji adaptirani scenarij.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum