OPERACIJA PARK: POČEO 18. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVAL

Bogatim i višeslojnim programom koji je u potpunosti okupirao pulski Titov park započeo je ovogodišnji 18. Media Mediterranea festival u organizaciji udruge Metamedij. Punoljetni festival svojim je benignim prisvajanjem jednog od centralnih pulskih parkova Puljanima i njihovim gostima svih generacija ponudio pregršt novomedijskih interaktivnih instalacija i igara, zabavnih i edukativnih radionica za djecu i glazbenih performansa – u okviru centralne teme festivala: „Post–it!“

_DSC6499(1) (1200x801)Želja umjetničkih direktora ovog izdanja: Silvije Guerra i Anselma Tumpića bila je stvoriti susretište suvremene umjetnosti i spekulativne dizajnerske prakse.

Kao što kaže Tumpić: „Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadiće papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor. Zato smo u naš festival htjeli uključiti i djecu koja su doslovno naša budućnost.“

Upravo su djeca najviše „profitirala“ tijekom prve večeri festivala i to u igraonicama i radionicama Ekomuzeja Batana s projektom „Contrada – mjesto sjećanja na djetinjstvo“, Zvonimira Lapova-Padovana s LEGO® Technic i Mindstorms EV3 robotima, Nenada Sinkauza s „Tvornicom zvuka“ i sekcije Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre s programom „pArkadija“.

_DSC6585 (1200x801)Radionice i igraonice bila su stoga najbučnija i najaktivnija mjesta u parku, a stariji su mir i opuštanje mogli pronaći u piknik zoni, kušati hranu Solidarne ekološke kuhinje Tee Janko Bevandić i Andreje Buić i poslušati jučerašnje glazbene izvođače: Ansamble da camera (Branko i Anamarija Škara), Brian Aira (Marino Jurcan), DJ Palmira (Emil Jurcan) i Rinome (Marino Morosin).

Ostatak parka zauzele su novomedijske, dizajnerske , interaktivne i umjetničke instalacije međunarodnih i domaćih autora. Umjetnička direktorica Silvia Guerra napominje da je pri odabiru autora i djela za festival tražila one koji imaju poveznicu s prošlošću, ali su usmjereni prema budućnosti. Međunarodni i domaći autori festivala su: Francisco Queirós, Gereon Krebber, Ceal Floyer i Ignacio Uriarte, Anselmo Tumpić, Dragana Sapanjoš i udruga Mokar prst, zatim Vedran Gligo, Ana Jurčić, Dina Karadžić, Josipa Komljenović, Karlo Marković, Sara Salamon i Betty Stojnić u sklopu projekta Glitch [expo], Oleg Morović i Visiualia group, a predstavljeni su i pobjednici natječaja za autorske GIF animacije „PRIJE/POSLIJE“

_DSC6709(1) (1200x801)Prva festivalska večer bila je izvrsna prilika da se šira publika, kako namjernika tako i slučajnih prolaznika, pobliže upozna s novim umjetničkim i dizajnerskim praksama, a najmlađima da na zabavan način ostvare svoj prvi kontakt s njima i to putem zabavnih i edukativnih programa osmišljenih posebno za njih. Festival Media Mediterranea jedan je od krunskih programa udruge Metamedij koja je s ovim punoljetnim izdanjem ujedno i poradila na promociji, promišljanju i produkciji novomedijskih kultura što su i osnovni ciljevi mp3 platforme.

Media Mediterranea 18 održava se još večeras, a detaljan program festivala možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Roberta  PALJAR i B. VINCEK

Leave a Reply


4 + 7 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum