OTVORENJE IZLOŽBE ALEKSANDRE POPOVIĆ “WOMEN” U SKUC-U

Otvorenje izložbe Aleksandre Popović pod nazivom “WoMen” bit će održano u petak 26. kolovoza u 21 sat u Srpskom kulturnom centru u Puli.

WoMen - SKUC (847x1200)„Tijekom prethodnih godina, kroz medije i opću javnost, sve češće čujemo kako žene postaju samostalnije i emancipiranije, kako sada one mogu potpuno same kreirati svoju stvarnost, sve do ocjena da su, u današnjem poretku snaga, muškarci postali gotovo nepotrebni. Da li je zaista tako?

Prateći priče žena razvijenog, ali ukroćenog animusa, žena koje svoju rodnu ulogu igraju u suglasju sa svojim ženskim identitetom, ali koje svojim znanjem, kreativnošću, metodičnošću, savješću i snagom, danas osvajaju i posljednje domicile mačizma, ovo svojevrsno umjetničko istraživanje otkrilo je da su one morale postati jake, usprkos tome što često ocjenjuju da intimno to nisu željele. Suštinsko urušavanje viševjekovne bihejvioralne matrice koja je muškarcima dodjeljivala ulogu stvaralaca, a ženama potrošača, neminovno je kreiralo stvaranje novih rodnih ekvilibrijuma. Potpuno novi odnosi koji odlikuju početak ovog vijeka, zasnovani su na afirmaciji spola koji i dalje nazivamo nježnijim. Ova nova ravnoteža značajno je pomjerila težište muške dominacije u odnosu na prije samo desetljeće ili dva. Fotografije u ovom projektu precizno fokusiraju efekte trenda po kojem muškarci, čini se, sve češće biraju liniju manjeg otpora, dok su žene, izostankom podrške, primorane višestruko nadograđivati vlastitu snagu ličnosti, budući da je to jedina snaga na koju se mogu osloniti. Da li je znanje moć? Da li je karizam nadogradiv? Kako se ove žene snalaze u muškom svijetu?“, navodi se u opisu izložbe.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum