Predstavljanje rezultata ovogodišnjih istraživanja na Stanciji Blek

Predstavljanje rezultata ovogodišnjih istraživanja na Stanciji Blek održat će se u petak 28. listopada u prostorijama Zajednice Talijana Tar s početkom u 19.30 sati. Rezultate će predstaviti Ana Konestra (Institut za arheologiju iz Zagreba), Gaetano Benčić (Zavičajni muzej Poreštine) i Enrico Cirelli (Università degli studi di Bologna).

st-blek

Arheološka istraživanja na lokalitetu Stancija Blek u Općini Tar-Vabriga provode se od 2008. godine u suradnji Zavičajnog muzeja Poreštine iz Poreča i Instituta za arheologiju iz Zagreba. Lokalitet je iznimno važan jer pokazuje transformacije prostora od rimske rustične vile preko kasnoantičke ili ranosrednjovjekovne fortifikacije do srednjovjekovnog sela koje se u izvorima spominje kao Torre Vecchia / Stari Tar.

Ovogodišnja su istraživanja provedena tijekom listopada u trajanju tri tjedna, a već uhodanoj hrvatskoj ekipi arheologa temeljem potpisanog sporazuma o suradnji pridružilo se desetak studentica i studenata bolonjskog sveučilišta u Italiji. Ove se godine nastojalo bolje istražiti ostatke rimskog razdoblja te preciznije definirati kronologiju kasnoantičkih i ranosrednjovjekovnih ostataka.

Istraživanja su provedena zahvaljujući financijskoj potpori Općine Tar-Vabriga i lokalne Turističke zajednice.

Leave a Reply


+ 5 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum