„Dangube“ Federica Fellinija na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Posljednji ovogodišnji Klubodrom Pulske filmske tvornice bit će održan ovoga četvrtka, 29. prosinca, u 20 sati kada će biti prikazane „Dangube“ (I vitelloni, 1953.) Federica Fellinija. Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

dangube-posterOva komična drama je studija karaktera petorice mladića – intelektualca Leopolda, ženskaroša Fausta, zrelog Moralda, infantilnog Alberta i neizlječivog kockara Riccarda – iz malog primorskog talijanskog gradića, čiji se životi nalaze na prekretnici. Bez ikakva cilja u životu, oni provode dane u dokolici, zabavljajući se, pijući i „loveći“ žene. Jedini od prijatelja koji želi više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego. U „Dangubama“ je izražen redateljev autobiografski moment koji zrcali značajne društvene promjene u Italiji ’50-ih godina, a film je smatran prekretnicom u redateljevom umjetničkom razvoju. Njime je započela karijera Alberta Sordija, jednog od najznačajnijih i i najpopularnijih komičara poslijeratne Italije, uz kojega su još sjajni Franco Fabrizi i Franco Interlenghi, te Leopoldo Trieste i Riccardo Fellini, redateljev brat koji ga u filmu interpretira.

Opisana kao „putujuća produkcija“, snimanje je bilo skrojena po mjeri Sordijevog rasporeda kazališnih nastupa tako da su ga Fellini i njegova trupa slijedili – iz grada u grad, duž cijele Italije. Radeći tijekom tih šest mjeseci s raznim snimateljima, Fellini je razvio dominantni stil kamere baziran na sporim i pratećim kadrovima koji „podudaraju s ravnodušnim i besciljnim životima“ likova. S montažerom Rolandom Benedettijem uspostavio je ritam u kojemu su kratke sekvence odvajane naglim rezovima, dok je kod dužih koristio fadeove. Mnoge kratke i različite epizode „vođene vlastitom unutrašnjom logikom“ spojene su tako zahvaljujući jednom osobitom montažerskom obrascu.

Ovo je bio prvi Fellinijev film koji je distribuiran u inozemstvu, a dobio je Srebrnog lava na Venecijanskom Filmskom Festivalu i nominaciju za Oskara za scenarij. Njegov mu je uspjeh vratio ugled nakon komercijalnog neuspjeha „Bijelog šeika“ (1952.).

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum