Siječanjski PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom nastavlja se ovoga četvrtka, 5. siječnja, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, a prvi ovogodišnji program bit će posvećen knjizi i filmu „Doba nevinosti“. Pulitzerom nagrađeni roman Edith Warthon datira iz 1920. i u svojoj srži to je priča koja pokušava pomiriti staro i novo, odnosno vrijeme prije i doba-nevinostiposlije Prvog svjetskog rata. U centru radnje je skorašnji brak para iz visokog društva, čiju sreću ugrožava dolazak nevjestine rođakinje. Iako roman preispituje pretpostavke i moral njujorškog društva s kraja 19. stoljeća, autorica ne prelazi nikad u otvorenu osudu institucije. Adaptacija Martina Scorsesea iz 1993. godine – s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder u glavnim ulogama – uglavnom se ističe kao neuobičajeno djelo ovog redatelja poznatog prvenstveno po suvremenim uličnim filmovima poput „Taksiste“ i „Dobrih momaka“. Publiku i kritičare film je osvojio izuzetnom glumom te okrutnom, krvavom i dirljivom pričom o strasti i ljubavi.

sanssoleil1Uslijedit će projekcija jednog od najboljih dokumentaraca svih vremena, „Bez sunca“ (Sans Soleil, 1983.) Francuza Chrisa Markera, kojega ćemo pogledati 12. siječnja u 20 sati. Ova meditacija na prirodu ljudskog sjećanja prikazuje nemogućnost prizivanja konteksta i nijansi memorije, te posljedično način na koji to utječe na percepciju osobnih i globalnih povijesti. Ovaj eksperimentalni filmski esej je kompozicija misli, slika i scena uglavnom iz Japana i Gvineje Bisau, te Zelenortske Republike, Islanda, Pariza i San Franciska. Naratorica čita pisma fiktivnog snimatelja i putnika Sandora Krasnog, s time da fikcionalni sadržaj koji proizlazi iz jukstapozicije pripovijedanja i slika nadopunjuje smisao filma. U njemu se istražuje odnos između „razvijenih“ i „nerazvijenih“ društava te se pronicavo komentiraju različite teme – od tehnologije, religije, gerilskog ratovanja i filma, do tuge, vjere i animizma. Naglašena i sporadično virtuozna montaža, zamrznute slike i specijalni efekti ističu dezorijentaciju putnika koji putuje kroz različite kulture, tajne rituale i konfuziju vremena. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

paspinkut3Drugi dio projekcije nagrađenih filmova s 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva je zakazan za 19. siječanj kada će s početkom u 20 sati biti predstavljeni prvonagrađeni filmovi – dokumentarac „Rođendan“ Tadije Tadića (2016., ADU Zagreb) i igrani „Paspin kut 3“ Zorka Sirotića (2016., Kinoklub Zagreb). U prvom pratimo glavnog protagonista Rudu koji je odlučio slijediti svoj san i otvoriti boksačku dvoranu, dok se u drugome slavni filmski amater Maksimilijan Paspa vraća među žive kako bi sudjelovao u stvaranju filma o svom životu i smrti. Pogledat ćemo i trećeplasirani „Tajni život vila“ Igora Jelinovića (2016., ADU Zagreb) te trodijelni film/instalaciju “mali čovik… ja ali o’čarano kruženje …” (2016.) samostalnog autora i konceptualnog umjetnika Josipa Pina Ivančića koji je dobio Specijalnu diplomu. Programom će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Posljednja projekcija u mjesecu bit će održana 26. siječnja u 20 sati kada ćemo pogledati nezavisnu dramu Pana Nalina „Samsara“ iz 2001. nastalu u koprodukciji Indije, Italije, samsara1Francuske i Njemačke. U svom redateljskom debiju Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem, a radnja podsjeća na priču o mudracu Vishvamitri i Apsari Menaki. Tashi je nadareni mladi redovnik koji je upravo priveo kraju tri godine samotne meditacije u planinama. Nakon oporavka u samostanu vraća se uobičajenom rigoroznom redovničkom životu. Iako ga se veoma poštuje zbog stjecanja duboke razine prosvjetljenja, Tashi je iznenađen otkrićem o nenadanom buđenju vlastite seksualnosti. Film pruža senzualni i elegantni osvrt na seks i duhovnost, a prvi je koji je ikada kompletno snimljen u veličanstvenim krajolicima Ladakha, na sjeveru Indije među vrhovima Himalaje. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

Svi programi su besplatni.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum