Siječanjski PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom nastavlja se ovoga četvrtka, 5. siječnja, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, a prvi ovogodišnji program bit će posvećen knjizi i filmu „Doba nevinosti“. Pulitzerom nagrađeni roman Edith Warthon datira iz 1920. i u svojoj srži to je priča koja pokušava pomiriti staro i novo, odnosno vrijeme prije i doba-nevinostiposlije Prvog svjetskog rata. U centru radnje je skorašnji brak para iz visokog društva, čiju sreću ugrožava dolazak nevjestine rođakinje. Iako roman preispituje pretpostavke i moral njujorškog društva s kraja 19. stoljeća, autorica ne prelazi nikad u otvorenu osudu institucije. Adaptacija Martina Scorsesea iz 1993. godine – s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder u glavnim ulogama – uglavnom se ističe kao neuobičajeno djelo ovog redatelja poznatog prvenstveno po suvremenim uličnim filmovima poput „Taksiste“ i „Dobrih momaka“. Publiku i kritičare film je osvojio izuzetnom glumom te okrutnom, krvavom i dirljivom pričom o strasti i ljubavi.

sanssoleil1Uslijedit će projekcija jednog od najboljih dokumentaraca svih vremena, „Bez sunca“ (Sans Soleil, 1983.) Francuza Chrisa Markera, kojega ćemo pogledati 12. siječnja u 20 sati. Ova meditacija na prirodu ljudskog sjećanja prikazuje nemogućnost prizivanja konteksta i nijansi memorije, te posljedično način na koji to utječe na percepciju osobnih i globalnih povijesti. Ovaj eksperimentalni filmski esej je kompozicija misli, slika i scena uglavnom iz Japana i Gvineje Bisau, te Zelenortske Republike, Islanda, Pariza i San Franciska. Naratorica čita pisma fiktivnog snimatelja i putnika Sandora Krasnog, s time da fikcionalni sadržaj koji proizlazi iz jukstapozicije pripovijedanja i slika nadopunjuje smisao filma. U njemu se istražuje odnos između „razvijenih“ i „nerazvijenih“ društava te se pronicavo komentiraju različite teme – od tehnologije, religije, gerilskog ratovanja i filma, do tuge, vjere i animizma. Naglašena i sporadično virtuozna montaža, zamrznute slike i specijalni efekti ističu dezorijentaciju putnika koji putuje kroz različite kulture, tajne rituale i konfuziju vremena. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

paspinkut3Drugi dio projekcije nagrađenih filmova s 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva je zakazan za 19. siječanj kada će s početkom u 20 sati biti predstavljeni prvonagrađeni filmovi – dokumentarac „Rođendan“ Tadije Tadića (2016., ADU Zagreb) i igrani „Paspin kut 3“ Zorka Sirotića (2016., Kinoklub Zagreb). U prvom pratimo glavnog protagonista Rudu koji je odlučio slijediti svoj san i otvoriti boksačku dvoranu, dok se u drugome slavni filmski amater Maksimilijan Paspa vraća među žive kako bi sudjelovao u stvaranju filma o svom životu i smrti. Pogledat ćemo i trećeplasirani „Tajni život vila“ Igora Jelinovića (2016., ADU Zagreb) te trodijelni film/instalaciju “mali čovik… ja ali o’čarano kruženje …” (2016.) samostalnog autora i konceptualnog umjetnika Josipa Pina Ivančića koji je dobio Specijalnu diplomu. Programom će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Posljednja projekcija u mjesecu bit će održana 26. siječnja u 20 sati kada ćemo pogledati nezavisnu dramu Pana Nalina „Samsara“ iz 2001. nastalu u koprodukciji Indije, Italije, samsara1Francuske i Njemačke. U svom redateljskom debiju Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem, a radnja podsjeća na priču o mudracu Vishvamitri i Apsari Menaki. Tashi je nadareni mladi redovnik koji je upravo priveo kraju tri godine samotne meditacije u planinama. Nakon oporavka u samostanu vraća se uobičajenom rigoroznom redovničkom životu. Iako ga se veoma poštuje zbog stjecanja duboke razine prosvjetljenja, Tashi je iznenađen otkrićem o nenadanom buđenju vlastite seksualnosti. Film pruža senzualni i elegantni osvrt na seks i duhovnost, a prvi je koji je ikada kompletno snimljen u veličanstvenim krajolicima Ladakha, na sjeveru Indije među vrhovima Himalaje. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

Svi programi su besplatni.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


+ 4 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum