Izložba “Energija forme” Aide Hebib Raguž u Buzetu

Samostalna izložba skulptura dubrovačke likovne umjetnice Aide Hebib Raguž nazvana “Energija forme”otvorena je u subotu 22. travnja u Zavičajnom muzeju Buzeta. Ravnatelj muzeja Saša Nikolić otvorio je izložbu u prisustvu autorice koja se sastoji od deset radova izrađenih u tehnici patiniranoga gipsa.

IMG_8875Izložene skulpture nastale 2015. i 2016. godine protežu se u duljinu do 65 centimetara, zaobljene su, a njihova forma ostavlja prazninu. Površina svake skulpture prekrivena je s dvije boje, pa je tako jedna na unutarnjoj, a druga na vanjskoj strani. Ako šupljina predstavlja prolaz, ona omogućava da zrak, svjetlost i ideje struje, a ako je rupa, ona predstavlja lakunu, manjkavost ili glad. Nema asocijacije na stvarnost već su djela apstraktna, naizgled jednostavna, no pratimo li formu postaju beskonačna. Svaka skulptura sadrži nešto astralnog i nečega usko tjelesnog, s pokojom kvrgicom nesavršenstva. Postavljena djela su zagonetna, svako ima svoje ime i znak, a gledatelja mame da se upita s kojeg su planeta sišla, te ima li ih još. Izložbu se može razgledati do 5. svibnja.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: “Energija forme – u filozofiji je forma ono što biće postavlja u bitak. Materijalizacijom duša dobiva svoj oblik. Energija otpočinje kao forma. Ono vidljivo i opipljivo postaje ruho unutarnjeg sadržaja. Aida Hebib Raguž koristi formu kao primarno sredstvo propitkivanja smisla vlastitog postojanja i neizvjesne nam budućnosti. U ciklusu skulptura pod nazivom Energija forme, vođena vlastitom umjetničkom radoznalošću, autorica oblikuje forme naglašene futurističke dinamike i neobičnog snažnog kolorita.IMG_8905 Dominiraju prošupljene mase, kroz koje prostor slobodno struji, dok ga volumen obuhvaća i okružuje. Ostvaruje se snažna interakcija prostora i mase skulpture, čime se energija utkana u skulpturu nastavlja u okolni prostor.”

Aida Hebib Raguž rođena je 1977. godine u Dubrovniku.  Diplomirala je 2001. godine na Odsjeku Likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na kiparskom odjelu u klasi prof. Josipa Diminića te stekla zvanje profesora likovne kulture. Aktivno se bavi kiparstvom, dizajnom i edukacijom u području umjetnosti. Ostvarila je niz skulptura i reljefa u kamenu, drvetu, gipsu i žici. Autorica je javne skulpture u kamenu, 2001. godine postavljene na rivi u Vrsaru. Iste godine stječe diplomu Međunarodne kiparske škole ” Montraker” Vrsar. Sudjeluje na Goranskoj kiparskoj radionici ”Lokve ” 2002. godine, gdje izrađuje skulpture u drvetu. U 2013. godini izrađuje reljef ”Vatromet Držićevih djela” u sklopu izložbe ”Nezaboravna Držićeva djela”, koji je uvršten u stalnu zbirku Doma Marin Držić u Dubrovniku. Osim skulptura, od 2002. godine do danas ostvarila je brojne zapažene cikluse u području dizajna autorskog nakita, te izlagala u mnogim galerijama diljem Hrvatske. Od 2004. godine do danas bavi se pedagoškim radom, radeći kao profesor likovne kulture u Dubrovniku. Izlaže samostalno i skupno, te sudjeluje na umjetničkim kolonijama diljem Hrvatske. Član je HDLU Dubrovnik i HDLU Zagreb. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


1 + = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum