Izložba “Energija forme” Aide Hebib Raguž u Buzetu

Samostalna izložba skulptura dubrovačke likovne umjetnice Aide Hebib Raguž nazvana “Energija forme”otvorena je u subotu 22. travnja u Zavičajnom muzeju Buzeta. Ravnatelj muzeja Saša Nikolić otvorio je izložbu u prisustvu autorice koja se sastoji od deset radova izrađenih u tehnici patiniranoga gipsa.

IMG_8875Izložene skulpture nastale 2015. i 2016. godine protežu se u duljinu do 65 centimetara, zaobljene su, a njihova forma ostavlja prazninu. Površina svake skulpture prekrivena je s dvije boje, pa je tako jedna na unutarnjoj, a druga na vanjskoj strani. Ako šupljina predstavlja prolaz, ona omogućava da zrak, svjetlost i ideje struje, a ako je rupa, ona predstavlja lakunu, manjkavost ili glad. Nema asocijacije na stvarnost već su djela apstraktna, naizgled jednostavna, no pratimo li formu postaju beskonačna. Svaka skulptura sadrži nešto astralnog i nečega usko tjelesnog, s pokojom kvrgicom nesavršenstva. Postavljena djela su zagonetna, svako ima svoje ime i znak, a gledatelja mame da se upita s kojeg su planeta sišla, te ima li ih još. Izložbu se može razgledati do 5. svibnja.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: “Energija forme – u filozofiji je forma ono što biće postavlja u bitak. Materijalizacijom duša dobiva svoj oblik. Energija otpočinje kao forma. Ono vidljivo i opipljivo postaje ruho unutarnjeg sadržaja. Aida Hebib Raguž koristi formu kao primarno sredstvo propitkivanja smisla vlastitog postojanja i neizvjesne nam budućnosti. U ciklusu skulptura pod nazivom Energija forme, vođena vlastitom umjetničkom radoznalošću, autorica oblikuje forme naglašene futurističke dinamike i neobičnog snažnog kolorita.IMG_8905 Dominiraju prošupljene mase, kroz koje prostor slobodno struji, dok ga volumen obuhvaća i okružuje. Ostvaruje se snažna interakcija prostora i mase skulpture, čime se energija utkana u skulpturu nastavlja u okolni prostor.”

Aida Hebib Raguž rođena je 1977. godine u Dubrovniku.  Diplomirala je 2001. godine na Odsjeku Likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na kiparskom odjelu u klasi prof. Josipa Diminića te stekla zvanje profesora likovne kulture. Aktivno se bavi kiparstvom, dizajnom i edukacijom u području umjetnosti. Ostvarila je niz skulptura i reljefa u kamenu, drvetu, gipsu i žici. Autorica je javne skulpture u kamenu, 2001. godine postavljene na rivi u Vrsaru. Iste godine stječe diplomu Međunarodne kiparske škole ” Montraker” Vrsar. Sudjeluje na Goranskoj kiparskoj radionici ”Lokve ” 2002. godine, gdje izrađuje skulpture u drvetu. U 2013. godini izrađuje reljef ”Vatromet Držićevih djela” u sklopu izložbe ”Nezaboravna Držićeva djela”, koji je uvršten u stalnu zbirku Doma Marin Držić u Dubrovniku. Osim skulptura, od 2002. godine do danas ostvarila je brojne zapažene cikluse u području dizajna autorskog nakita, te izlagala u mnogim galerijama diljem Hrvatske. Od 2004. godine do danas bavi se pedagoškim radom, radeći kao profesor likovne kulture u Dubrovniku. Izlaže samostalno i skupno, te sudjeluje na umjetničkim kolonijama diljem Hrvatske. Član je HDLU Dubrovnik i HDLU Zagreb. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum