Bijele večeri:„Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith i Anthonyja Minghelle

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se u Klub Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 6. srpnja, u 20.30 sati kada će na programu biti zadnji film iz ovog ciklusa – ekranizacija romana „Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith (1955.) u režiji Anthonyja Minghelle iz 1999. godine. Ulaz je slobodan.

mr. ripleyBijele večeri završavaju svoje putovanje kroz psihu ubojica s portretom jednog od najintrigantnijih književnih zlikovca svih vremena. Thomas Ripley naslovni je junak drugog romana Patricie Highsmith, koja se na književnoj sceni pojavila 1950. s prvijencem „Neznanci u vlaku“. Ripley je hohštapler, ubojica, veliki hedonist i ljubitelj umjetnosti. On je ujedno i kameleon, živi tuđe živote i mijenja identitete, a u ovom prvom nastavku ciklusa od pet romana upoznajemo ga na početku karijere. Njegov je zadatak otići iz hladnog New Yorka (u kojem ga muči besparica) u Italiju i nagovoriti Dickiea Greenleafa, bogataškog sina, da se vrati preko bare i uđe u obiteljski posao. Ripley se sprijatelji s Greenleafom i njegovom djevojkom Marge, no idila u tom trokutu ne traje dugo. Ripley shvaća da ne želi Dickieja za sebe – on želi biti Dickie Greenleaf, a to može ostvariti na samo jedan način…

Amoralni sociopat, šarmantan psihopat – nazovite ga kako god želite – lik Thomasa Ripleya vuče korijenje iz romana Dostojevskog, Gidea, Camusa i Sartrea – književnih uzora Patricie Highsmith, autorice burne i zanimljive biografije. Njezin roman „Cijena soli“, objavljen pod pseudonimom, prva je američka knjiga u kojoj lezbijska priča ima sretni kraj. Homoseksualnost se do tada u književnosti kažnjavala samoubojstvom ili tragičnim nastavkom života protagoniste. Roman je adaptiran 2015. pod nazivom „Carol“ s Cate Blanchett i Rooney Mara u glavnim ulogama.

mr. ripley1Adaptacija Anthonyja Minghelle iz 1999. imala je prethodnika – „Plein soleil“ Renéa Clémenta iz 1960. s Alainom Delonom u ulozi Ripleya. Minghella se pouzdao u svoje glavne glumce: Matta Damona (kao izvrsnog Ripleya), Judea Lawa (koji je neodoljivo šarmantan kao Greenleaf) i Gwyneth Paltrow (istovremeno krhka i borbena Marge), a veliki posao je napravila Italija kao lokacija glavnine filma. Prekrasan rad kamere, zapanjujuće lokacije, izvježbana i predana gluma, karizmatični i detaljno razvijeni likovi, iznenadni obrati, potjere, igre mačke i miša, adrenalinska i emotivna napetost – sve su to odlike koje krase ovaj odličan ljetni krimić koji je zaradio pet nominacija za Oscara, no na žalost nije osvojio niti jedan. Kao i njegov prethodnik, i Minghellin Ripley na kraju biva kažnjen što Highsmith svom junaku nije nikad priredila – jer to je najveći Ripleyev talent – proći kroz život neokrznut.

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum