Otvorena izložba Borisa Ljubičića u galeriji HUIU

Jednina množine – crvena nit identiteta

• Otvorenje izložbe Borisa Ljubičića „Jednina množine – simbol, znak, logo, brend“ održano je u četvrtak, 8. ožujka u pulskoj Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika.

Ljubičić je na otvorenju izložbe brojnu okupljenu publiku zabavio ispričavši nekoliko viceva, a o svom je radu govorio kao o kontinuitetu koji ima prepoznatljiv rukopis. On je ustvrdio da se današnji dizajneri dobro snalaze na manjim projektima kao što su plakati i tome slično, no da još uvijek kaskaju kada je u pitanju kreacija identiteta nekog proizvoda ili projekta. Za svoju neuspjelu kampanju da unificira dizajn Hrvatske – od zastave do novčanica – putem popularnih „kockica“, crvenih i plavih pravokutnika, kazao je da ne odustaje te da te motive namjerno koristi i u drugim dizajnerskim rješenjima s nakanom da se samom akumulacijom tih simbola oni u konačnici i nametnu kao najbolje moguće dizajnersko rješenje.

U ime Galerije HUIU govorio je dizajner Noel Mirković koji je zahvalio publici što se okupila u tako velikom broju te samom autoru. On je napomenuo da je na izložbi moguće razgledati veliki broj Ljubičoćevih radova te da važan segment predstavlja i sam opis stvaralačkog procesa- od ideje, preko skica sve do konačnog dizajna.

Izložba je dio galerijske programske linije „Dizajniranje povijesti – Historizacija dizajna“ te predstavlja pregled Ljubičićevog dizajnerskog rada u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas. Kustos izložbe je Marko Golub, a njeno pulsko gostovanje zajednički organiziraju Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika i Hrvatsko dizajnersko društvo.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


5 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum