Održan 6. Lit link festival u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Šesto izdanje trodnevnog književnog festivala Lit link ili Književna karika održano je u Dnevnom boravku pulskog Društvenog centra Rojc 28. lipnja i okupilo je brojne domaće i inozemne pisce, nakladnike i urednike. Organizator manifestacije je Hrvatsko društvo pisaca, a njezin značaj je, između ostalog, i promocija naše književne scene kod stranih urednika i izdavača. U ugodnoj atmosferi alternativnog tona predstavilo nam se četvero američkih i petero domaćih autora, a nazočili su i ugledni urednici poput Petera Blakstocka (viši urednik, Grove Atlantic) i Olivije Snaije (glavna urednica, Bookwitty). Okupljenima se na početku večeri obratio i zaželio dobrodošlicu književnik Robert Perišić, a uz projicirani hrvatsko-engleski prijevod, prevodio je i moderirao Marko Pogačar.

Publici se prva predstavila američka književnica Nell Zink, spisateljica koja je, po vlastitim riječima, književnu afirmaciju doživjela u srednjoj dobi, ali čija su djela, roman „Nicotine“ i zbirka novela „Private Novelist“ vrlo brzo stekli kultni status. Nell Zink autorica je u čijem su središtu interesa kulturološke i političke teme, teme rase i spola, ali i one ekološke te ju je tako proučavanje života ptica odvelo na put po Americi i Europi. Upravo na tu temu odnosio se i ulomak romana „Zidarčac“ koji je pročitala okupljenoj publici.

Nakon Nell Zink uslijedila je domaća autorica Slađana Bukovac. Na osvrt moderatora kako je motiv životinje čest i u naslovima njezinih djela („Nijedan pauk nije savršen“, „Rod avetnjaka“, „Stajska bolest“) Bukovac je pojasnila kako je tu životinja shvaćena doslovno i metonimijski, u odnosu na stvarnost na koju se referira. Dodala je kako autor puno stvari radi intuitivno te kako joj je (re)interpretacija vlastitih književnih uradaka odbojna i da je radije prepušta čitateljima. Slađana Bukovac pročitala je ulomak iz romana „Stajska bolest“ čija je tema pitanje slobode i individualnog otpora u nasiljem prožetom društvu.

Iz pera američkog glazbenika, pisca i povjesničara glazbe te dobitnika Grammyja, Elijaha Walda u nas je objavljena knjiga „Narcocorrida: Putovanje u glazbu oružja, droge i gerile“, svojevrsna reportažno-muzikološka studija meksičkog pop-folka, te „Bijeg iz Delte: Robert Johnson i povijest bluesa“, neka vrsta usporedne i vrlo informativne povijesti bluesa i biografije Roberta Johnsona kao njegova simbola i najvažnije ličnosti. Eliah Wald nam se predstavio u tri kraća bloka, u kojima nas je ovaj osebujni umjetnik oduševio trima skladbama po vlastitom izboru od kojih je jednu otpjevao na swahiliju.

Zatim je Nikica Petković, književnik i sveučilišni profesor, pročitao ulomak iz svog romana „Kako svezati cipele“. Roman je to o kompleksnom odnosu oca i sina, koji je autor objavio na hrvatskom i engleskom jeziku. Petković je objasnio da engleska verzija zapravo nije prijevod s hrvatskog već svojevrsna kulturalna adaptacija čiji je cilj bio učiniti vlastita iskustva razumljivim stranom čitatelju, kako bi ovaj mogao shvatiti lokalne priče i topose iz doba jugoslavenskog socijalizma, vremena u kojem se odvija velik dio romana.

Na priču o tom vremenu, ali na način različit od fikcijskog, nadovezao se i Igor Duda također sveučilišni profesor i pisac, autor knjiga: „U potrazi za blagostanjem. O povijesti dokolice i potrošačkog društva u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih“, „Pronađeno blagostanje. Svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih“ te „Danas kad postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma“. Duda je govorio o modernizaciji svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji, o tome kako su razvoj društva vidjeli strani političari kao britanski premijer Harold Macmillan, a kako prosječan radnik poput Katice Ravnik, radnica u tvornici Borovo. Govorio je o rastu životnog standarda i čarima potrošačkog društva u očima socijalističkog čovjeka sve do krize i stabilizacije 1980-ih.

Nakon Igora Dude predstavio nam se Jesse Ball, jedan od najboljih američkih pisaca mlađe generacije. Ball je autor osamnaest knjiga, smatraju ga eksperimentalnim autorom, a izjavio je kako uz američku književnu produkciju, aktivno prati europsku i azijsku te kako ne vjeruje u impulzivnost književnog stvaralačkog čina, već koristi poznavanje književnosti kao podlogu za vlastito književno stvaralaštvo. Jesse Bell predstavio se ulomkom svog romana „Lijek za samoubojstvo“.

Osim Igora Dude predstavio nam se još jedan pulski autor, Amir Alagić koji je pročitao ulomak iz svog romana „Stogodišnje djetinjstvo“. Jedan od glavnih likova Alagićeva romana je grad Pula, grad koji je uslijed burnih povijesnih okolnosti često ostajao bez svojih stanovnika, slično kao što je i sam autor ranih devedesetih, uslijed ratnih okolnosti, bio prinuđen preseliti iz rodne Banja Luke. Česta tema Alagićevih romana su obiteljske teme, izgnanstvo, iskustvo emigracije i s time povezana povijest gradova.

Nakon Amira Alagića uslijedilo je predstavljanje spisateljice Nore Verde odnosno Antonele Marušić koja neka  svoja djela potpisuje pravim imenom, a neka pseudonimom. O uzrocima i motivima, te o zamjeranjima s desne i lijeve strane kulturnog spektra, progovorila je prije čitanja ulomka iz romana o prekidu lezbijske veze „Do isteka zaliha“. Njezina proza često uranja u poziciju ženskih likova izvan većinske norme, bilježeći napetosti seksualne, kulturalne i klasne razlike. Članica je uredništva i jedna od pokretačica hrvatskog feminističkog portala Vox Feminae.

Posljednja se predstavila Catherine Lacey, prevođena i nagrađivana autorica, po mnogim kritičarima vrhunski književni glas nove generacije. Časopis Granta uvrstio ju je u prestižnu dekadnu selekciju najboljih mladih američkih prozaika, a nazvana je i „De Lillom za milenijalce“ (Vogue). Catherine Lacey pročitala je ulomak iz kratke priče „Povrede“.

Večer se nastavila uz zvuke gitare Elijaha Walda  i druženju u ležernom ozračju Dnevnog boravka.

Tekst Dušanka BABIĆ

Fotografije arhiva Rojcneta

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum