Otvorena izložba “Tijelo / Corpus “ priznatog kipara Alema Korkuta

Samostalna izložba priznatog kipara Alema Korkuta pod nazivom “Tijelo/Corpus” otvorena je u petak, 6. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre uz prisutnost autora te kustosa izložbe Mladena Lučića. Izložba predstavlja treću fizičku manifestaciju ovih radova, prethodno je bila postavljena u prostoru negdašnje cistercističke samostanske crkve odnosno sadašnjoj Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krku, zatim u Laubi – Kući za ljude i umjetnost u Zagrebu. Ova je izložba ujedno i Korkutovo prvo samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Izložbu “Tijelo/Corpus” čini devet skulptura različitih dimenzija, izrađenih od poliestera i epoxidnih smola te dvije autorove video projekcije. Korkutove skulpture ne mogu se percipirati samo kao tijelo odnosno volumen u prostoru prema klasičnim definicijama kiparstva, kreacija i predstavljanje njegovih radova uvijek su popraćeni nekim kontekstom. Osim što autor u svojem predstavljanju promišlja prostor, ambijent, skulpturu te njihove međuodnose, također smješta skulpturu u odnosu na društvenu stvarnost, pa su njegovi radovi zanimljivi i zbog njihove višeznačnosti, odnosno višeslojnosti očitavanja. Tako je i izložba “Tijelo/Corpus” nudila drugačija iščitavanja istih radova u različitim izložbenim prostorima, pa u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u originalnom industrijskom prostoru nosi reference jedne memorije negdašnje utilističke funkcije današnjeg muzeja.

“Korkuta ne zanima skulptura samo kao tijelo, nego on promatra i njene metafizičke manifestacije” pojasnio je kustos Mladen Lučić, “simbolički ove skulpture pokazuju urušavanje tijela, ta jedna monolitnost corpusa se ruši pred našom stvarnošću i svakodnevnicom, pred strukturama”. Metaforičko iščitavanje radova ne zadržava se samo na paraboli potrošnje ljudskog tijela, već obuhvaća sve koncepte koje taj pojam konotira. “Osim što ukazuje na prolaznost i krhkost života, Alem propituje i relativnost funkcioniranja institucija, odnosno njihovog usmjerenog birokratsko – destruktivnog djelovanja o kojem život na zemlji sve više ovisi. Korkut današnje stanje permanentnog uništavanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti dočarava svojim novim radovima koji simbolično govore o gubitku monolitne čvrstoće tijela pojedinca, koje se nemoćno urušava pred korporacijskom diktaturom svjetskih moćnika”, piše kustos. Urušena tijela prikaz su suvremene duhovne stvarnosti, upozoravaju na probleme čovječanstva i referiraju se na autorovu apokaliptičnu viziju budućnosti, no ipak ostavljaju otvorena vrata i nekoj boljoj budućnosti, jer su još uvijek ovdje, žive i polagano se kreću.

Alem Korkut rođen je 8. listopada 1970. godine u Travniku (BIH), 1991. upisuje studij kiparstva u Sarajevu, a 1992. godine Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1997. diplomirao u klasi prof. Šime Vulasa. Autor je nekoliko javnih skulptura, među kojima je „Karijatida“ u Pazinu, nastala 2002. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, a od 2007. godine predaje Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je dio popratnog programa Pula Film Festivala, ostvarena je financijskom podrškom Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva Republike Hrvatske i Grada Pule.

Tekst i fotografije Mateja FILIPOVIĆ-SANDALJ

Leave a Reply


− 7 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum