Završni dan PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala

Muka po Sizifu, Prosperov otok i nagrade Kazališnog neba PUF-a

• Zadnji dan 24. PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala donio je odličnu lutkarsku predstavu „Ja, Sizif“ bugarskog Puppet’s Laba na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta, predstavu „Otok“ u izvedbi Teatra Snow iz Poljske na Formu te dodjelu nagrada Kazališnog neba PUF-a u festivalskom klubu Kotač u DC-u Rojc.

Nagradu Studentskog žirija Spasko, nazvanu po Predragu Spasojeviću, osvojila je plesna kompanija Jorge Eliecer Gaitan Theater iz Kolumbije za predstavu „Columbario“. Nagradu Oblak osvojio je Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre iz Izraela za predstavu „Posvećenje proljeća“. Nagradu Kaplja dobile su dvije predstave: već nagrađena „Colombario“ te „2066“ španjolskog dvojca Karla Kracht i Andrés Beladiez, a nagrada Vjetar pripala je Pupet’s Labu iz Bugarske za predstavu „Ja, Sizif“.

Možemo li Sizifa zamisliti sretnim? Camusovu tvrdnju pretočenu u pitanje najbolje je reflektirala predstava „Ja, Sizif“ u kojoj lutke i lutkar/glumac Stoyan Doychev postavljaju na noge stari mit u novom ruhu. Od samog početka predstave glavna je tema podvojenost – naime, sve su korištene lutke glave raznih dimenzija koje su stopljene s tijelom izvođača. Duhoviti početni trenuci u kojima mala glavica simbolizira početak životnog puta ubrzo eskaliraju, glave postaju veće i sve ih je više a njihova konstantna pitanja o smislu života stvaraju opipljivu tjeskobu. Borba protiv besmisli počinje biti besmislena i tu kreće trenutak osviještenja kada Sizif shvaća i prihvaća svoju zadaću – penje se na planinu sa svojim sandukom samo da bi pao i to ponavljao u nedogled…

„Otok“ na pulskom Forumu klasična je predstava uličnog teatra u kojoj se poznata priča iz lektire postavlja na oku ugodan i iznimno razumljiv način. U ovom je slučaju to bila Prosperova priča preuzeta iz Shakespearove „Oluje“. Publika je mogla pratiti Prosperove avanture na otoku uz pregršt kostima, korištenja štula i dugih štapova, jednostavnih pokreta i brzih izmjena na sceni. Sve je to „začinila“ poprilično neinspirirana glazbena podloga koja je često bila u kontrastu sa samom naracijom. U svakom slučaju ekipa iz Teatra Snow dobila je srčani aplauz publike i time zatvorila kazališni dio programa 24. PUF-a.

Nakon dodjela nagrada u klubu Kotač prisutnima se obratio umjetnički direktor festivala Branko Sušac koji se zahvalio izvođačima i publici i pozvao ih na sljedeće izdanje festivala: „Dogodine nas čeka 25. PUF pa se nadam da ćemo biti živi i da ćemo pobijediti!“

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Arhiva PUF-a

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum