Predstavljanje murala Lonca na 8. Porečdoxu

Na porečkoj šetnici u tijeku su radovi na novom muralu. Zagrebački umjetnik Lonac oslikao je zidove diljem svijeta, a svoj će potpis povodom 8. Porečdoxa ostaviti i u Poreču. Djevojka koja gleda kroz čuvenu kameru Super 8 službeno će dijelom grada postati u petak, 26. listopada kad će mural biti predstavljen u sklopu festivala.

Lončevi se radovi mogu pronaći u Francuskoj, Turskoj, Kini i Portugalu, samostalnu izložbu ove je godine imao u Los Angelesu, u planu je Pariz, pa opet Los Angeles. Ovaj diplomant zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dugogodišnji zaljubljenik u aerosol svakom zidu pruža jednako kvalitetan tretman, a pseudonimom se koristi kako bi fokus ostao na radu.

„Najčešće slikam na zidovima nekih zapuštenih sklopova, tamo gdje se najmanje očekuje rad na koji je potrošeno tjedan dana il’ više… I nije bitno da ga uživo vide svi, ali oni koji ga nađu, mislim da će ga iskrenije pohvaliti, popljuvati, pošarati ili totalno ignorirati“, objašnjava Lonac.

Prigodno odabran motiv djevojke s kamerom u Poreču upotpunit će apstraktan, fluidan prikaz pejzaža kojega će oslikati iskusni graffiti umjetnik Chez 186. Zajednički rad podrazumijeva prilagodbu s obje strane, pa autori za projekt kažu da je pomalo eksperimentalan, iako dosljedan prethodno viđenim radovima.

Djevojka s kamerom u grad simbolično stiže u trenutku kad se Porečdox okreće istarskoj dokumentaristici posvećujući joj off-program, kao važan saveznik razvoja domaćih autora. Uz to, na zatvaranju festivala bit će prikazani radovi polaznika filmskih radionica na kojima je nastalo nekoliko novih, originalnih kratkih filmova.

Trenutno u izradi, mural se nalazi na zidovima Jedriličarskog kluba Horizont, a sutra, 25. listopada, bit će predstavljen u programu 8. Porečdoxa nakon filma Čovjek koji je ukrao Banksyja.

Kako napreduju radovi možete provjeriti na porečkoj šetnici, a 8. Porečdox posjetiti do subote, 27. listopada, kada će u porečkom kinu za kraj nastupiti Letronika i Bosnyak. Program festivala dostupan je na web stranicama porečkog Učilišta www.poup.hr i na društvenim mrežama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum