Predstavljanje murala Lonca na 8. Porečdoxu

Na porečkoj šetnici u tijeku su radovi na novom muralu. Zagrebački umjetnik Lonac oslikao je zidove diljem svijeta, a svoj će potpis povodom 8. Porečdoxa ostaviti i u Poreču. Djevojka koja gleda kroz čuvenu kameru Super 8 službeno će dijelom grada postati u petak, 26. listopada kad će mural biti predstavljen u sklopu festivala.

Lončevi se radovi mogu pronaći u Francuskoj, Turskoj, Kini i Portugalu, samostalnu izložbu ove je godine imao u Los Angelesu, u planu je Pariz, pa opet Los Angeles. Ovaj diplomant zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dugogodišnji zaljubljenik u aerosol svakom zidu pruža jednako kvalitetan tretman, a pseudonimom se koristi kako bi fokus ostao na radu.

„Najčešće slikam na zidovima nekih zapuštenih sklopova, tamo gdje se najmanje očekuje rad na koji je potrošeno tjedan dana il’ više… I nije bitno da ga uživo vide svi, ali oni koji ga nađu, mislim da će ga iskrenije pohvaliti, popljuvati, pošarati ili totalno ignorirati“, objašnjava Lonac.

Prigodno odabran motiv djevojke s kamerom u Poreču upotpunit će apstraktan, fluidan prikaz pejzaža kojega će oslikati iskusni graffiti umjetnik Chez 186. Zajednički rad podrazumijeva prilagodbu s obje strane, pa autori za projekt kažu da je pomalo eksperimentalan, iako dosljedan prethodno viđenim radovima.

Djevojka s kamerom u grad simbolično stiže u trenutku kad se Porečdox okreće istarskoj dokumentaristici posvećujući joj off-program, kao važan saveznik razvoja domaćih autora. Uz to, na zatvaranju festivala bit će prikazani radovi polaznika filmskih radionica na kojima je nastalo nekoliko novih, originalnih kratkih filmova.

Trenutno u izradi, mural se nalazi na zidovima Jedriličarskog kluba Horizont, a sutra, 25. listopada, bit će predstavljen u programu 8. Porečdoxa nakon filma Čovjek koji je ukrao Banksyja.

Kako napreduju radovi možete provjeriti na porečkoj šetnici, a 8. Porečdox posjetiti do subote, 27. listopada, kada će u porečkom kinu za kraj nastupiti Letronika i Bosnyak. Program festivala dostupan je na web stranicama porečkog Učilišta www.poup.hr i na društvenim mrežama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum