Predstavljanje murala Lonca na 8. Porečdoxu

Na porečkoj šetnici u tijeku su radovi na novom muralu. Zagrebački umjetnik Lonac oslikao je zidove diljem svijeta, a svoj će potpis povodom 8. Porečdoxa ostaviti i u Poreču. Djevojka koja gleda kroz čuvenu kameru Super 8 službeno će dijelom grada postati u petak, 26. listopada kad će mural biti predstavljen u sklopu festivala.

Lončevi se radovi mogu pronaći u Francuskoj, Turskoj, Kini i Portugalu, samostalnu izložbu ove je godine imao u Los Angelesu, u planu je Pariz, pa opet Los Angeles. Ovaj diplomant zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dugogodišnji zaljubljenik u aerosol svakom zidu pruža jednako kvalitetan tretman, a pseudonimom se koristi kako bi fokus ostao na radu.

„Najčešće slikam na zidovima nekih zapuštenih sklopova, tamo gdje se najmanje očekuje rad na koji je potrošeno tjedan dana il’ više… I nije bitno da ga uživo vide svi, ali oni koji ga nađu, mislim da će ga iskrenije pohvaliti, popljuvati, pošarati ili totalno ignorirati“, objašnjava Lonac.

Prigodno odabran motiv djevojke s kamerom u Poreču upotpunit će apstraktan, fluidan prikaz pejzaža kojega će oslikati iskusni graffiti umjetnik Chez 186. Zajednički rad podrazumijeva prilagodbu s obje strane, pa autori za projekt kažu da je pomalo eksperimentalan, iako dosljedan prethodno viđenim radovima.

Djevojka s kamerom u grad simbolično stiže u trenutku kad se Porečdox okreće istarskoj dokumentaristici posvećujući joj off-program, kao važan saveznik razvoja domaćih autora. Uz to, na zatvaranju festivala bit će prikazani radovi polaznika filmskih radionica na kojima je nastalo nekoliko novih, originalnih kratkih filmova.

Trenutno u izradi, mural se nalazi na zidovima Jedriličarskog kluba Horizont, a sutra, 25. listopada, bit će predstavljen u programu 8. Porečdoxa nakon filma Čovjek koji je ukrao Banksyja.

Kako napreduju radovi možete provjeriti na porečkoj šetnici, a 8. Porečdox posjetiti do subote, 27. listopada, kada će u porečkom kinu za kraj nastupiti Letronika i Bosnyak. Program festivala dostupan je na web stranicama porečkog Učilišta www.poup.hr i na društvenim mrežama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum