24. Sa(n)jam knjige u Istri

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka otvorio festival knjiga i autora

• Veliki književnik, borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nigerijac Wole Soyinka otvorio je svojim šaljivim i pozitivnim govorom 24. Sa(n)jam knjige u Istri u Domu hrvatskih branitelja. Od četvrtka, 29. studenog kroz 11 festivalskih dana na sajmu će se slobodno govoriti i ponajprije slušati upravo o Slobodi.

Svečana ceremonija započela je minutom šutnje iznenada preminulom makedonskom dramskom piscu, Goranu Stefanovskom, koji je u Puli trebao predstaviti knjigu svojih drama u hrvatskom prijevodu. Stoga je, kako je u svom govoru naglasila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija – ovogodišnji regionalni program Makedonija čita posvećen ovom piscu svjetskog glasa.

Amira Medunjanin uz jazz pijanistu Bojana Zulfikarpašića uveličala je program svečanog otvorenja i pjesmom „Nestaćeš iz mog života“ vrlo emotivno podsjetila sve na prerani gubitak svog prijatelja i iznimno velikog čovjeka – Predraga Lucića, koji se u svom radu uvijek zalagao za slobodu i kojem je ovogodišnji Sajam u cijelosti posvećen.

Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina, koji je ovogodišnjim tematskim sloganom Reci mi što je sloboda? – pozvao na dijalog, razgovor i debatu. Govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti, baš naprotiv, prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate – prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva, poručio je Livio Badurina.

Na svečanom otvorenju prisustvovala je delegacija makedonskog ministarstva kulture, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske – Dubravka Đurić Nemec, zamjenica župana Istarske županije – Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule – Boris Miletić, koji je u svom govoru istaknuo da Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka nastavljaju na iduće tri godine s financiranjem Sajma.

Svečanost otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenoj izvedbi Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, kao polusatnom sessionu za Predraga Lucića.

24. Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren sve do nedjelje, 9. prosinca.

Priredio B. VINCEK

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum