24. Sa(n)jam knjige u Istri

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka otvorio festival knjiga i autora

• Veliki književnik, borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nigerijac Wole Soyinka otvorio je svojim šaljivim i pozitivnim govorom 24. Sa(n)jam knjige u Istri u Domu hrvatskih branitelja. Od četvrtka, 29. studenog kroz 11 festivalskih dana na sajmu će se slobodno govoriti i ponajprije slušati upravo o Slobodi.

Svečana ceremonija započela je minutom šutnje iznenada preminulom makedonskom dramskom piscu, Goranu Stefanovskom, koji je u Puli trebao predstaviti knjigu svojih drama u hrvatskom prijevodu. Stoga je, kako je u svom govoru naglasila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija – ovogodišnji regionalni program Makedonija čita posvećen ovom piscu svjetskog glasa.

Amira Medunjanin uz jazz pijanistu Bojana Zulfikarpašića uveličala je program svečanog otvorenja i pjesmom „Nestaćeš iz mog života“ vrlo emotivno podsjetila sve na prerani gubitak svog prijatelja i iznimno velikog čovjeka – Predraga Lucića, koji se u svom radu uvijek zalagao za slobodu i kojem je ovogodišnji Sajam u cijelosti posvećen.

Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina, koji je ovogodišnjim tematskim sloganom Reci mi što je sloboda? – pozvao na dijalog, razgovor i debatu. Govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti, baš naprotiv, prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate – prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva, poručio je Livio Badurina.

Na svečanom otvorenju prisustvovala je delegacija makedonskog ministarstva kulture, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske – Dubravka Đurić Nemec, zamjenica župana Istarske županije – Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule – Boris Miletić, koji je u svom govoru istaknuo da Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka nastavljaju na iduće tri godine s financiranjem Sajma.

Svečanost otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenoj izvedbi Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, kao polusatnom sessionu za Predraga Lucića.

24. Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren sve do nedjelje, 9. prosinca.

Priredio B. VINCEK

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


+ 1 = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum