Aktualnost znamenitog Parkerovog filma


Jučer (7. studenog) održana je u 22 kina diljem Hrvatske manifestacija Dan neovisnih kina, a tom prigodom prikazana je i znamenita zatvorska drama „Ponoćni ekspres“ (Midnight Express), koju je britanski redatelj Alan Parker režirao prema scenariju danas slavnog američkog redatelja Olivera Stonea (dobitnik Oscara za adaptirani scenarij).

Film je snimljen prema istinitoj priči mladog Amerikanca Billyja Hayesa, koji je ujedno i autor romana prema kojemu je Stone napisao scenarij. Hayes (glumi ga Brad Davis) je uhvaćen u listopadu 1970. s povećom količinom hašiša na turskom aerodromu, a nakon toga završio je u surovom turskom zatvoru. Početna kazna od nekoliko godina, s kojom se nekako uspio pomiriti, kasnije mu je pretvorena u višedesetljetnu i to ga je primoralo da riskira vlastiti život u pokušaju bijega na slobodu.

Prošla su već četiri desetljeća od nastanka „Ponoćnog ekspresa“, pa je ova projekcija ujedno bila dobra prilika da se vidi kako je film izdržao test vremena. Naravno, riječ je o vrlo dobro izvedenoj vječnoj priči o čovjeku i njegovom neuništivom karakteru, o volji i nadi koje ne umiru i s tog aspekta film je vrlo zanimljiv i danas.

No, ima u „Ponoćnom ekspresu“ još nekih detalja koji su vrlo aktualni. Iako Parker opisuje Tursku kao demokratski nazadnu zemlju u kojoj se krše ljudska prava (što je i danas vidljivo pod Erdoganovom vlašću), istodobno ne štedi niti Amerikance, pokazujući njihovu urođenu bahatost i nesposobnost prilagođavanja lokalnim običajima i pravilima.

Uostalom, Hayes je najvećim dijelom i nagrabusio zbog ponašanja ozloglašenog predsjednika Nixona, koji je u to vrijeme ušao u diplomatski sukob s turskim vlastima, a očito ni današnji američki vođa nije previše raspoložen za razgovor, diplomaciju i smirivanje strasti. Iako vidimo da se svijet oko nas dramatično mijenja, neke stvari očito se nisu puno pomaknule od kraja 1970-ih do danas.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum