24. Sa(n)jam knjige u Istri: Izložba poljskog plakata u galeriji C8

Tijelo je podjednako i umjetnost i politika

• U galeriji C8, u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjiga u Istri otvorena je izložba naslovljena „Poljski plakat: Tijelo“. Riječ je o 30 plakata selektiranih iz knjige „Head to toe: Nude in graphic Design“ autora Mirka Ilića- grafičkog dizajnera, ilustratora i strip crtača te Stevena Hellera – američkog režisera, novinara, kritičara, autora i urednika specijaliziranog za grafički dizajn.

Ovo izdanje sadrži više od 600 prikaza nagog ljudskog tijela kroz različita dizajnerska rješenja. Novi mediji i nove tehnologije su pomaknule granice grafičkog dizajna, a odabir akta kao motiva u jukstapozicioniranom je položaju naspram modernih grafičkih tehnika, vodeći se za idejom da je akt jedan klasični motiv kojim se uglavnom bave tradicionalne tehnike.

Upravo ova knjiga dizajn diže i postavlja bok uz bok tradicionalnim medijima poput crtanja i slikanja. U njoj se nalazi i PETA-ina popularna promotivna kampanja “I’d Rather Go Nude” te legendarna naslovnica časopisa Rolling Stone s Yoko Ono i Johnom Lennonom.

Poljski autori zastupljeni u knjizi i predstavljeni u Puli su između ostalih Ewa Bajek Wein, Michał Batory, Lex  Drewiński i Mieczysław Górowski. Michał Batory je primjerice grafički dizajner koji živi I djeluje u Parizu, dobitnih mnogih priznanja. Majstor iluzija, vješto kombinira svakodnevne objekte i motive pritom stvarajući jedinstvene predmete. Svojim radovima pokušava nas uvjeriti da plakat i dizajn uopće imaju za zadatak činiti nešto više od pukog davanja informacija. On može biti izvor estetskog ili čak i poetičnog iskustva.

Lex Drewiński je 80- ih djelovao kao scenarist i režiser Studija animacije u Poznanu, prije emigracije u Zapadni Berlin gdje se educira za dizajnera i definira ga kao svoj medij izražavanja. Njegov stil karakterizira minimalizam i prepoznatljiv je po svojim političkim i društvenim porukama koje uspijeva prenijeti uz minimalno korištenje boja.

Autor knjige Steven Heller komentira pitanje golotinje kao subverzivnog proturežimskog alata korištenog u umjetnosti i dizajnu : „Golotinja u poljskom dizajnu plakata uglavnom je simboličko-metaforičke prirode. Kada je poljski plakat bio na svom kreativnom vrhuncu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, u vrijeme sveopće cenzure, golotinja je – često nadrealna i apsurdna – omogućavala poljskim umjetnicima da razbiju nametnute tabue. Jezik dizajna u to je vrijeme uključivao brojne subverzivne slike, no golotinja je, paradoksalno, omogućavala „prikrivanje“ neprihvatljivih, antikomunističkih ideja. Neprihvatljiva ideologija bila je problem, no sama golotinja nije. Ustvari, jezik tijela govorio je vrlo puno: nagnuta glava, napućena usnica, napeta ruka ili noga, veličina dojke, smjer pogleda prenosio je poruke koje bi smele ili razoružale cenzore“.

Izložbe predstavljene u sklopu Sa(n)jma knjiga u Istri tematski se sve nadovezuju jedna na drugu pa tako i u ovom slučaju pitanje osvajanja slobode nam i dalje ostaje postavljeno. U slučaju ovog postava osvajačko sredstvo je tijelo. Riječima Hellera: „Tijelo, od glave do pete, podjednako je i umjetnost i politika te se odlikuje nevjerojatnom moći i ljepotom.”

Otvorenje izložbe u galeriji C8 upriličili su Adriana Gri Štorga i Mirko Ilić. Autor postava izložbe je Mauricio Ferlin. Izložba je organizirana i postavljena u suradnji sa zbirkom Dydo Poster Collection iz Krakova i dugogodišnjim partnerom Sajma Arheološkim muzejom Istre.

Tekst i fotografije Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum