24. Sa(n)jam knjige u Istri: Izložba poljskog plakata u galeriji C8

Tijelo je podjednako i umjetnost i politika

• U galeriji C8, u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjiga u Istri otvorena je izložba naslovljena „Poljski plakat: Tijelo“. Riječ je o 30 plakata selektiranih iz knjige „Head to toe: Nude in graphic Design“ autora Mirka Ilića- grafičkog dizajnera, ilustratora i strip crtača te Stevena Hellera – američkog režisera, novinara, kritičara, autora i urednika specijaliziranog za grafički dizajn.

Ovo izdanje sadrži više od 600 prikaza nagog ljudskog tijela kroz različita dizajnerska rješenja. Novi mediji i nove tehnologije su pomaknule granice grafičkog dizajna, a odabir akta kao motiva u jukstapozicioniranom je položaju naspram modernih grafičkih tehnika, vodeći se za idejom da je akt jedan klasični motiv kojim se uglavnom bave tradicionalne tehnike.

Upravo ova knjiga dizajn diže i postavlja bok uz bok tradicionalnim medijima poput crtanja i slikanja. U njoj se nalazi i PETA-ina popularna promotivna kampanja “I’d Rather Go Nude” te legendarna naslovnica časopisa Rolling Stone s Yoko Ono i Johnom Lennonom.

Poljski autori zastupljeni u knjizi i predstavljeni u Puli su između ostalih Ewa Bajek Wein, Michał Batory, Lex  Drewiński i Mieczysław Górowski. Michał Batory je primjerice grafički dizajner koji živi I djeluje u Parizu, dobitnih mnogih priznanja. Majstor iluzija, vješto kombinira svakodnevne objekte i motive pritom stvarajući jedinstvene predmete. Svojim radovima pokušava nas uvjeriti da plakat i dizajn uopće imaju za zadatak činiti nešto više od pukog davanja informacija. On može biti izvor estetskog ili čak i poetičnog iskustva.

Lex Drewiński je 80- ih djelovao kao scenarist i režiser Studija animacije u Poznanu, prije emigracije u Zapadni Berlin gdje se educira za dizajnera i definira ga kao svoj medij izražavanja. Njegov stil karakterizira minimalizam i prepoznatljiv je po svojim političkim i društvenim porukama koje uspijeva prenijeti uz minimalno korištenje boja.

Autor knjige Steven Heller komentira pitanje golotinje kao subverzivnog proturežimskog alata korištenog u umjetnosti i dizajnu : „Golotinja u poljskom dizajnu plakata uglavnom je simboličko-metaforičke prirode. Kada je poljski plakat bio na svom kreativnom vrhuncu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, u vrijeme sveopće cenzure, golotinja je – često nadrealna i apsurdna – omogućavala poljskim umjetnicima da razbiju nametnute tabue. Jezik dizajna u to je vrijeme uključivao brojne subverzivne slike, no golotinja je, paradoksalno, omogućavala „prikrivanje“ neprihvatljivih, antikomunističkih ideja. Neprihvatljiva ideologija bila je problem, no sama golotinja nije. Ustvari, jezik tijela govorio je vrlo puno: nagnuta glava, napućena usnica, napeta ruka ili noga, veličina dojke, smjer pogleda prenosio je poruke koje bi smele ili razoružale cenzore“.

Izložbe predstavljene u sklopu Sa(n)jma knjiga u Istri tematski se sve nadovezuju jedna na drugu pa tako i u ovom slučaju pitanje osvajanja slobode nam i dalje ostaje postavljeno. U slučaju ovog postava osvajačko sredstvo je tijelo. Riječima Hellera: „Tijelo, od glave do pete, podjednako je i umjetnost i politika te se odlikuje nevjerojatnom moći i ljepotom.”

Otvorenje izložbe u galeriji C8 upriličili su Adriana Gri Štorga i Mirko Ilić. Autor postava izložbe je Mauricio Ferlin. Izložba je organizirana i postavljena u suradnji sa zbirkom Dydo Poster Collection iz Krakova i dugogodišnjim partnerom Sajma Arheološkim muzejom Istre.

Tekst i fotografije Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Leave a Reply


6 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum