Austrijski filozof Robert Pfaller gost Filozofskog teatra

„Jezik odraslih (+18)“

• Novi gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu istaknuti je austrijski filozof Robert Pfaller koji će 10. veljače u 20 sati održati predavanje pod nazivom „Jezik odraslih (+18)“.

Robert Pfaller, austrijski filozof i teoretičar psihoanalize, koji se među ostalim proslavio terminom interpasivnosti, predaje filozofiju i kulturološke studije na Umjetničkom fakultetu u Linzu. Objavio je desetak knjiga, među kojima se ističu „Interpasivnost. Studija o delegiranom uživanju“, „Iluzije drugih“, „Za što se isplati živjeti“, „Drugi svjetovi“ te „Jezik odraslih“.

Kad je letio iz Amsterdama za SAD, austrijski je filozof htio gledati film „Ljubav“ Michaela Hanekea, ali prije nego što je film počeo, na ekran je stiglo upozorenje da film sadrži jezik odraslih i da bi mogao povrijediti njegove osjećaje. „Kakav je to svijet“, pomislio je tada Robert Pfaller, „u kojem se čak i odrasle upozorava na jezik odraslih?“ Odgovori se nalazi u njegovoj najnovijoj knjizi „Jezik odraslih“, o njegovu nestajanju iz politike i kulture koja je izazvala brojne polemike diljem Europe, a o kojoj će biti riječi u novom izdanju Filozofskoga teatra.

Pfaller je gorljivi kritičar političke korektnosti i tzv. politike identiteta, smatrajući da novi puritanizam, koji se očituje od seksa pa do zabrane pušenja, ne samo da ukida moć kritičkog mišljenja već ujedno ograničava i slobode ponašanja te javnost pretvara u svojevrsnu infantilizaciju.

Uz sve veću rasprostranjenost tzv. upozorenja na opasan sadržaj (trigger warning) i sigurnih prostora (safe spaces) ne samo na američkim fakultetima već i u Europi, kao i uz novi zamah političke korektnosti u svim sferama života, upravo je Pfallerovo gostovanje u HNK prilika da se i domaća publika upozna s kritičkom kulturologijom i primjenom teorije psihoanalize i filozofije na svakodnevni govor i ideologiju koju najčešće ne primjećujemo.

Filozofski teatar uređuje i vodi Srećko Horvat.

Priredio B. V.

Fotografija Marco PRENNINGER

Leave a Reply


6 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum