FreeZURA: predavanje Korane Daić u Puli

FreeZURA: Slobodna zajednica umjetnika u razvoju poziva sve zainteresirane na besplatno predavanje Korane Daić u sklopu radionice suvremenog plesa koje će biti održano u subotu, 23. veljače u 12 sati u dvorani u Argonautskoj ulici 28 u Puli.

„Na predavanju ćemo se upoznati sa osnovnim principima somatskog procesa, tjelesnim sustavima i njihovim kvalitetama, osnovnim obrascima kretanja i načinima na koji ih možemo integrirati u kreativni materijal za improvizaciju pokretom, plesom i glasom. Somatski pokret je proces buđenja svijesti kroz tjelesnu percepciju dodirom, dahom i vođenim pokretom koji nas uči kako primijeniti tu svjesnost na kreativan i autentičan način. Ovakav pristup radu s tijelom otvara nam mogućnost spoznati i od-učiti automatske i ustaljene uzorke kretanja i povratiti prirodnu prilagodljivost i fluidnost u našem stajanju, kretanju i izražavanju. Prirodni pokret je pokret bez napora, pokret koji je podržan od sile teže, prostora i naše namjere“, piše u opisu predavanja.

„Jedna od metoda koje će se koristiti na radionici je Aktivni dah (Active breath) – serija vođenih sekvenci pokreta koji integriraju disanje cijelog tijela i zvuka izravno sa fizičkom svijesti i pokretom. Od stajanja i prirodnog disanja evoluiramo u pokret tijela, potpuno svjesni našeg daha, naše ravnoteže, od kuda se naš pokret inicira i naše tijelo potpuno povezuje. Glas putuje našim dahom i budi cijelo tijelo. Cirkulacija energičnog daha kroz tijelo vitalizira naš pokret i pojačava tjelesni potencijal za potpuno i aktivno pokretanje tijela. Iskustvena anatomija bit će nam vodič u osvještavanju različitih tjelesnih sustava i njihovog utjecaja na kvalitetu pokreta te podršku koju nam ti sustavi pružaju u pronalaženju posturalne ravnoteže, funkcionalnog i izražajnog pokreta. Igrom, kroz plesno-vokalnu improvizaciju, integrirat ćemo nove spoznaje te dovesti naše individualne procese u interakciju s prostorom i drugima u prostoru“, navode organozatori.

Korana Daić rođena je u Zagrebu 1976. godine gdje je završila osnovnu školu, IV Gimnaziju i dvije i pol godine Fakulteta za zračni promet. Plesom i kazalištem se počela baviti sa osam godina i još uvijek je aktivna u tom polju. Bila je članica plesnog ansambla SEK-a (Studentskog Eksperimentalnog Kazališta) u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Mile Rackov (1989-1998). Educirala se kroz treninge klasičnog baleta sa maestrom Guy Perkovom (1998-2000) u Studiu Liberdance u Zagrebu. Prošla je trening suvremenog plesa, jazz baleta i improvizacije pod vodstvom plesnog pedagoga i koreografa Mile Rackov (1984-1998) u Zagrebu. Iskustvo i kompetencije stječe kroz „Somatic Movement Therapyst and Educator – Vocal Dance and Voice Movement Integration“ sa Patriciom Bardi u Amsterdamu (2007-2013).

Autorica je edukacijskih programa za djecu i odrasle kojima je zajednički nazivnik somatika a djeluje kroz terapeutske holističke tretmane pod nazivom “Integracija Vitalnog Pokreta”, te nudi vodstvo i edukaciju o anatomiji kretanja, boljoj upotrebi tijela, te smanjenju opasnosti od ozljeda za profesionalce (plesače, sportaše i ljude koji rade tijelom).

Osnivačica je, producent i igrač u teatru Tique (Theater Tique) – kazalištu lutaka za djecu sa Daphne Zandberg (2012-2015) u Amsterdamu. Član je grupe Teatro Pavana, profesionalno ulično kazalište u Amsterdamu.

FreeZURA – slobodna zajednica umjetnika u razvoju inovativan je projekt koji provode Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina: glazbena radionica, radionica kreativnog pisanja i nakladništva, radionica stripa i ilustracije, radionica suvremenog plesa i likovna radionica izrade murala. Prijave su još uvijek otvorene na službenoj internetskoj stranici www.freezura.eu. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 13

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum