Krijumčar treće dobi

KINO: MULA, redatelja Clinta Eastwooda

Tijekom ovog desetljeća u američkoj kinematografiji snimljeni su brojni filmovi s tematikom zloglasnih narko kartela (Sicario, Sicario 2, Savjetnik…), a u hrvatskim kinima trenutno igra jedan koji se u tom mnoštvu izdvaja upravo inventivnom karakterizacijom glavnog lika.

Riječ je o filmu „Mula“, legendarnog redatelja i glumca Clinta Eastwooda, koji se ovdje nakon desetogodišnje stanke (Gran Torino) ponovno našao u dvostrukoj redateljsko-glumačkoj ulozi. Eastwood glumi starca iz američke države Illinois, propalog uzgajivača cvijeća s nesređenim obiteljskim odnosima, koji prihvaća ponudu narko kartela da kamionetom prevozi drogu iz Meksika u SAD.

Iako priča zvuči gotovo nevjerojatno, film je snimljen prema stvarnom događaju, a uspješnosti stvarnog krijumčara dodatno je pridonijela činjenica da je starac bio ratni veteran i uvijek je poštivao zakon, tako da policija nije imala razloga posumnjati u njega. Životno iskusni i mudri Eastwood vješto je spojio priču o neočekivanom posrnuću glavnog lika s temeljnim obiteljskim vrijednostima (najzad ipak ostvaruje kontakt s članovima obitelji), ali to nije sve.

Film je fino protkan humornim elementima, što je potpuno netipično za ovakav žanr, a Eastwoodov lik šali se čak i s opasnim poslodavcima, koji bez problema ispale čovjeku metak u glavu, ali njemu dijelom toleriraju takvo ponašanje zbog životne dobi. Eastwood je u priču o starom krijumčaru inteligentno ubacio i autobiografske elemente, budući da mu kćer u filmu glumi njegova prava kći Alison, a problematičan obiteljski život glavnog lika pripisuje se i samom Eastwoodu (barem ako je suditi po ispovijedima bivših partnerica koji su proteklih godina izašli u javnost).

„Mula“ je u konačnici film koji će zasigurno obradovati brojne Eastwoodove štovatelje, naročito zbog činjenice da je gotovo 90-godišnji veteran još u izvrsnoj formi, ali ni ostali gledatelji ne bi trebali biti razočarani.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 9 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum