Očekivani trijumf “Dnevnika Diane Budisavljević”


Najboljim filmom 66. Pulskog filmskog festivala očekivano je proglašen „Dnevnik Diane Budisavljević“, redateljice Dane Budisavljević, koji je osvojio i Zlatnu arenu za režiju.

Ovaj vrlo uvjerljiv i dojmljiv spoj igrane, dokumentarne i arhivske građe, s naglašenim antifašističkim nabojem, uspio je osvojiti i nagradu publike, kao i priznanje žirija kritičara (FEDEORA) te Zlatne arene za montažu (Marko Ferković) i glazbu (Alen i Nenad Sinkauz). Rijetko kad je slučaj na festivalima da se stavovi žirija i publike podudaraju, ali kod pulske publike očito je prevagnuo antifašistički element filma. Brešanova satira „Koja je ovo država“ osvojila je Zlatne arene za scenarij (Mate Matišić) i glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić).

Vrlo dobro prošao je Predrag Ličina s „Posljednjim Srbinom u Hrvatskoj“ koji je osvojio Brezu te Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Hristina Popović), masku, kostimografiju i scenografiju, dok je medijski najeksponiraniji „General“ (Antun Vrdoljak) dobio samo dvije Zlatne arene (sporedna ženska uloga i specijalni efekti). Velika je nepravda da Vitezova „Dopunska nastava“ nije osvojila ništa, iako je zabavniji film od „Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj“.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum