Izložba „Život oblika“ Alena Ožbolta u porečkoj galeriji Zuccato

Izložba skulptura  „Život oblika“ Alena Ožbolta bit će otvorena u četvrtak, 29. kolovoza u 21 sat, u porečkoj galeriji Zuccato.

Alen Ožbolt jedan je od najaktivnijih slovenskih umjetnika. Kao gostujući umjetnik usavršavao se na SFAI, San Francisco Art Institute (2001). Sudjelovao je na mnogim umjetničkim rezidencijama. Objavio je više autorskih „vizualnih eseja“, kraćih članaka i nekoliko dužih teoretskih tekstova o umjetnosti, umjetničkom prostoru i pojavama u raznim umjetničkim katalozima i periodičnim publikacijama. Realizirao je brojne i raznovrsne umjetničke projekte i izložbe kod kuće i u inozemstvu. Za samostalnu izložbu Rub, Igra suza, Dvoje, Još (Moderna galerija, 2002) je 2003 primio je najprestižniju slovensku državnu nagradu za umjetnički rad, Prešernovu nagradu.

2002 prima nagradu „Priznanje značajnih umjetničkih radova“ koje kao najviše priznanje za umjetnički rad dodjeljuje Sveučilište u Ljubljani. Od 2006 godine predaje na odjelu za kiparstvo ALUO, gdje obavlja i funkciju prodekana za razvojne zadatke (2009 – 2013).

„Čini se tako da umjetnička djela Alena Ožbolta, s obzirom na sve navedeno, prenose sav sadržaj promatraču isključivo oblikom i materijalnošću djela, a izbjegavaju naoko u potpunosti društveno-ideološku determiniranost. I zaista se rijetko na kojoj izložbi umjetnički oblik doima toliko slobodan, autonoman. Upravo Henri Foccilon prepoznaje autonomiju umjetnosti u konstantnom gibanju i preobrazbi postojećih oblika neovisno o povijesno-društvenom kontekstu. Međutim, ostaje pitanje jesu li ovi, kao i drugi, umjetnički oblici isključivo autonomni ako naoko ne odražavaju društveni kontekst ili njihova uporabna vrijednost nije jasna. Nije li upravo ovako radikalno odricanje pridodanih znakova, minimiziranje verbalnih interpretacija gotovo podjednak ili veći angažman unutar svijeta suvremene umjetnosti, nego brojni jednodimenzionalni angažirani radovi? Pa čak i ako u ovom životu oblika ne prepoznajemo funkciju, ipak prepoznajemo „materijalno-prostorno-vremenske oblike,“ kako ih je jednom sam autor nazvao. Prepoznajemo tijek vremena, preopterećenost značenjem i evoluciju misli nužno vezane za određeni kontekst, a time i indirektno za angažiranost. Možda su angažiranost i funkcija ovih oblika naoko nevidljivi, ali je otpor koji iz ove čiste vizualnosti proizlazi svijetu suvremene umjetnosti prijeko potreban“, piše Patricia Počanić u predgovoru kataloga izložbe.

Izložbu je poduprlo Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum