Lekcija iz antifašizma

KINO: DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ, redateljice Dane Budisavljević

Nedavno je u kinima diljem Hrvatske počeo igrati „Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), a trenutno se prikazuje i u pulskom kinu, iako ga je pulska publika premijerno mogla vidjeti ljetos u Areni (gdje je pokupio najvažnije nagrade).

Film Dane Budisavljević temelji se na stvarnoj osobi, njezinoj prezimenjakinji i skoro imenjakinji, koja je tijekom 2. svjetskog rata iz ustaških logora spasila preko 10 000 djece. Glavnu junakinju glumi Alma Prica, koja se je odlično snašla u ulozi tihe žene, doista zgrožene mračnim vremenima u kojima živi, ali iznimno odlučne u nastojanjima da spasi čim više nevine dječice.

Iako su se redateljica i njezina ekipa potrudili da istraže i prouče čim više arhivske građe, film je vrlo suptilno napravljen, dojmljiv u prikazu mračnog doba i jedne iznimne osobe, a lišen suvišnih objašnjavanja i didaktičkih pokušaja. Naročito je dobro izvedeno spajanje sekvenci koje pripadaju različitim filmskim rodovima (igrane, dokumentarne, potresna arhivska građa), tako da se gotovo ne primijeti razlika prilikom prelaska iz jednog diskursa u drugi.

Ovdje velike zasluge valja pripisati snimatelju Jasenku Rasolu, koji je sjajno prilagodio vizualni ugođaj igranih i dokumentarnih sekvenci arhivskoj građi. Pokazalo se još jednom da je crno-bijela fotografija vrlo poticajna za prikazivanje tematike genocida, što su ranije već napravili Steven Spielberg (Schindlerova lista) i Michael Haneke (Bijela vrpca).

No, treba imati na umu da je veliki odjek ovog filma ponajprije potaknut aktualnom društveno-političkom situacijom u Hrvatskoj i šire. Koliko su njegovi stvarni umjetnički dometi najbolje će potvrditi vrijeme, kad se emocije koje je nanovo uzburkao ipak donekle smire.

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum