Lekcija iz antifašizma

KINO: DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ, redateljice Dane Budisavljević

Nedavno je u kinima diljem Hrvatske počeo igrati „Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), a trenutno se prikazuje i u pulskom kinu, iako ga je pulska publika premijerno mogla vidjeti ljetos u Areni (gdje je pokupio najvažnije nagrade).

Film Dane Budisavljević temelji se na stvarnoj osobi, njezinoj prezimenjakinji i skoro imenjakinji, koja je tijekom 2. svjetskog rata iz ustaških logora spasila preko 10 000 djece. Glavnu junakinju glumi Alma Prica, koja se je odlično snašla u ulozi tihe žene, doista zgrožene mračnim vremenima u kojima živi, ali iznimno odlučne u nastojanjima da spasi čim više nevine dječice.

Iako su se redateljica i njezina ekipa potrudili da istraže i prouče čim više arhivske građe, film je vrlo suptilno napravljen, dojmljiv u prikazu mračnog doba i jedne iznimne osobe, a lišen suvišnih objašnjavanja i didaktičkih pokušaja. Naročito je dobro izvedeno spajanje sekvenci koje pripadaju različitim filmskim rodovima (igrane, dokumentarne, potresna arhivska građa), tako da se gotovo ne primijeti razlika prilikom prelaska iz jednog diskursa u drugi.

Ovdje velike zasluge valja pripisati snimatelju Jasenku Rasolu, koji je sjajno prilagodio vizualni ugođaj igranih i dokumentarnih sekvenci arhivskoj građi. Pokazalo se još jednom da je crno-bijela fotografija vrlo poticajna za prikazivanje tematike genocida, što su ranije već napravili Steven Spielberg (Schindlerova lista) i Michael Haneke (Bijela vrpca).

No, treba imati na umu da je veliki odjek ovog filma ponajprije potaknut aktualnom društveno-političkom situacijom u Hrvatskoj i šire. Koliko su njegovi stvarni umjetnički dometi najbolje će potvrditi vrijeme, kad se emocije koje je nanovo uzburkao ipak donekle smire.

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum