Lekcija iz antifašizma

KINO: DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ, redateljice Dane Budisavljević

Nedavno je u kinima diljem Hrvatske počeo igrati „Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), a trenutno se prikazuje i u pulskom kinu, iako ga je pulska publika premijerno mogla vidjeti ljetos u Areni (gdje je pokupio najvažnije nagrade).

Film Dane Budisavljević temelji se na stvarnoj osobi, njezinoj prezimenjakinji i skoro imenjakinji, koja je tijekom 2. svjetskog rata iz ustaških logora spasila preko 10 000 djece. Glavnu junakinju glumi Alma Prica, koja se je odlično snašla u ulozi tihe žene, doista zgrožene mračnim vremenima u kojima živi, ali iznimno odlučne u nastojanjima da spasi čim više nevine dječice.

Iako su se redateljica i njezina ekipa potrudili da istraže i prouče čim više arhivske građe, film je vrlo suptilno napravljen, dojmljiv u prikazu mračnog doba i jedne iznimne osobe, a lišen suvišnih objašnjavanja i didaktičkih pokušaja. Naročito je dobro izvedeno spajanje sekvenci koje pripadaju različitim filmskim rodovima (igrane, dokumentarne, potresna arhivska građa), tako da se gotovo ne primijeti razlika prilikom prelaska iz jednog diskursa u drugi.

Ovdje velike zasluge valja pripisati snimatelju Jasenku Rasolu, koji je sjajno prilagodio vizualni ugođaj igranih i dokumentarnih sekvenci arhivskoj građi. Pokazalo se još jednom da je crno-bijela fotografija vrlo poticajna za prikazivanje tematike genocida, što su ranije već napravili Steven Spielberg (Schindlerova lista) i Michael Haneke (Bijela vrpca).

No, treba imati na umu da je veliki odjek ovog filma ponajprije potaknut aktualnom društveno-političkom situacijom u Hrvatskoj i šire. Koliko su njegovi stvarni umjetnički dometi najbolje će potvrditi vrijeme, kad se emocije koje je nanovo uzburkao ipak donekle smire.

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − 8 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum