UNISON DONOSI PET PRIJEDLOGA ZA HITAN POVRATAK GLAZBENIH DOGAĐANJA UŽIVO

Unison – Hrvatski glazbeni savez uputio je 28. travnja nadležnim vlastima 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo. Prijedlozi koji su upućeni Vladi RH, Ministarstvu kulture RH, Stožeru Civilne zaštite RH i HZJZ bave se sljedećim temama: otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju; koncerti na terasama i otvorenim gradskim prostorima; drive-in koncerti; koncerti u zatvorenim prostorima i koncerti na otvorenom (open-air).

„Restriktivne mjere javnog okupljanja proteklih šest tjedana najprije su i najviše pogodile upravo glazbenu i kulturnu zajednicu. Prvi su iz sigurnosnih razloga otkazani i zabranjeni nastupi uživo, na terasama, koncertima i stadionima, a potom su uslijedile mjere za sve ostale grane gospodarstva. Razumijevajući razloge za odluke Vlade RH, Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podržali smo ih u proteklim tjednima, kao i ostali građani zemlje. No činjenica je da se ogromna većina hrvatskih glazbenika zbog toga našla u financijski iznimno teškoj situaciji kojoj se ne nazire (sretan) kraj: naime, nastupi uživo glavni su izvor prihoda za glazbenike i jedan od osnovnih pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 % hrvatskog BDP-a .

„Žive izvedbe glazbe glavni su emotivni pokretač kontakta izvođača i publike, temeljem kojeg se u lanac industrije uključuju i drugi presudno važni segmenti sustava: promotori, diskografske i “publisherske” kuće, organizatori koncerata, servisi za prodaju ulaznica, ostali popratni tehnički servisi, pa sve do medija: web portala, radio i TV postaja koje prijenosima i snimkama donose glazbu u domove. A glazba je, treba li reći, prvi pokazatelj emotivnog stanja i zdravlja nacije – njezini su općepoznati benefiti podizanje atmosfere u zajednici i rasterećenje od stresa, te izravan poticaj na prilagodbu do nastavka uobičajenog života. Glazba uživo ima ogroman pad opsega djelatnosti, ali i pad prihoda od 100% u odnosu na uobičajene uvjete. Nužno je što hitnije odobriti moguće načine obavljanja djelatnosti, i u prilagođenim uvjetima djelovanja sljedećih tjedana i mjeseci.

Zato vas, u ime više od 17 tisuća glazbenika, članova udruga našeg saveza i njihovih obitelji, molimo i predlažemo da u plan revitalizacije gospodarskih sektora po hitnom postupku razmotrite i uvrstite pet prijedloga čiji je cilj spas glazbene djelatnosti i svih njezinih dionika“, javljaju iz Unisona

Pismo možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum