Virtualna izložba skulptura Marija Devčića „Morphogenesis Within“ HUIU galerije

Nova virtualna izložba HUiU galerije: „Morphogenesis Within“, kipara Marija Devčića dostupna je od četvrtka 14. svibnja na službenim stranicama galerije ta na njihovom YouTube kanalu.

“Mario Devčić, pulski kipar nadrealist, rođen i odrastao u Hrvatskoj za vrijeme najvećeg previranja na Balkanu svoje je stanje uma uložio u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata.

“Izrađene od iskonskih materijala, poput drveta i gline, u kombinaciji s modernim materijalima poput metala i plastike skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvoren u kombiniranoj tehnici, podsjećaju publiku i samog autora na to da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i doživljaj pojedinca. Moderni materijali opisuju modernog čovjeka koji je u osnovi ostao nepromijenjen od njegovih početaka. Otvorena usta u gotovo svakom djelu govore o gladi, iako ne fizičkoj, nego o tjeskobi koja prožima i uništava njegovu humanost i humanost svih drugih. Iako djeluju pesimistično, zapravo su vrlo optimistične jer predstavljaju postupak izlječenja duše za ovog umjetnika”, piše u opisu izložbe.

Devčić je kipar koji je izlagao na četiri kontinenta, a trenutno njegove radove prodaju galerije u Londonu i Nashvilleu. Značajnije nagrade su mu 1. mjesto za skulpturu na izložbi u Moskvi, u Pekingu 2. mjesto, te izlaganje u Louvreu u Parizu prošle godine.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum