Pet kratkih komada

U srijedu navečer (16. rujan) u Vodnjanu je održana zanimljiva projekcija kratkih slovenskih filmova kao plod suradnje Apoteke, Kina Katarina i Festivala kratkog filma u Ljubljani (FEKK).

Riječ je o programu „Žene u i izvan tradicije” koji obuhvaća pet filmova snimljenih tijekom 1960-ih i početkom 1970-ih, a svi redatelji su muškarci. „Bizoviške perice” (o životu seoskih pralja – redatelj Jože Bevc) i „Sprehod” (o svakodnevici obiteljske žene iz grada – redatelj Ernest Adamič) su klasični dokumentarci iz kraja 50-ih i početka 60-ih, redateljski razigrani dok naratorski glas objašnjava detalje iz života protagonista.

Svakako subverzivniji i autorski nadahnutiji su filmovi „Slavica exception” i „Promiskuiteta” iz početka 1970-ih, koje je režirao Mako Sajko. U prvom pratimo djevojku koja za život zarađuje kao striptizeta, vrlo otvoreni prizori svlačenja u klubu izmjenjuju se s građanskim aspektima njezinog života, a pritom je i naratorica svoje priče što joj daje dodatnu autentičnost. U filmu „Promiskuiteta” Sajko je još radikalniji u tretiranju golotinje i spolnih odnosa, kao i u posezanju za inventivnim vizualno-stilskim postupcima.

Preostao je još film „Moški” u kojemu se redatelj Dušan Povh stilski poticajno bavi klišejima na račun muškog roda. Projekcije su bile iznimno dobro posjećene za ovakvu vrstu događanja, a organizatori su otkrili i novi vodnjanski potencijal za ljetne projekcije, malen trg preko puta Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum