Pet kratkih komada

U srijedu navečer (16. rujan) u Vodnjanu je održana zanimljiva projekcija kratkih slovenskih filmova kao plod suradnje Apoteke, Kina Katarina i Festivala kratkog filma u Ljubljani (FEKK).

Riječ je o programu „Žene u i izvan tradicije” koji obuhvaća pet filmova snimljenih tijekom 1960-ih i početkom 1970-ih, a svi redatelji su muškarci. „Bizoviške perice” (o životu seoskih pralja – redatelj Jože Bevc) i „Sprehod” (o svakodnevici obiteljske žene iz grada – redatelj Ernest Adamič) su klasični dokumentarci iz kraja 50-ih i početka 60-ih, redateljski razigrani dok naratorski glas objašnjava detalje iz života protagonista.

Svakako subverzivniji i autorski nadahnutiji su filmovi „Slavica exception” i „Promiskuiteta” iz početka 1970-ih, koje je režirao Mako Sajko. U prvom pratimo djevojku koja za život zarađuje kao striptizeta, vrlo otvoreni prizori svlačenja u klubu izmjenjuju se s građanskim aspektima njezinog života, a pritom je i naratorica svoje priče što joj daje dodatnu autentičnost. U filmu „Promiskuiteta” Sajko je još radikalniji u tretiranju golotinje i spolnih odnosa, kao i u posezanju za inventivnim vizualno-stilskim postupcima.

Preostao je još film „Moški” u kojemu se redatelj Dušan Povh stilski poticajno bavi klišejima na račun muškog roda. Projekcije su bile iznimno dobro posjećene za ovakvu vrstu događanja, a organizatori su otkrili i novi vodnjanski potencijal za ljetne projekcije, malen trg preko puta Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + = 12

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum