Online IZLOŽBA SLIKA FULVIJA JURIČIĆA „OSTANI DOMA“ u Zavičajnoj galeriji Crnobori

Online izložba slika Fulvija Juričića naziva „Ostani doma“ postavljena je u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama, a može se razgledati na ovoj poveznici.

„U vremenu izvrnutih vrijednosti, neregularnosti između pojavnog i života lucidnost je nužna, postaje duktus opstanka. Sposobnost sondiranja stvari i sadržaja koje su do sada oku bile nevidljive, a srcu neopipljive sada moraju biti „sada“. Nema odgode jer neizvjesnost, blizina smrti, slutnja kako se svijet mijenja velikom brzinom, kompenziraju distancu. Svi smo doma. Ostajemo doma u svojim sobama sa svojim simbolima i rasterima sjećanja. Zrenje svijesti se ubrzava, iskustvo reflektirajućeg nihilizma buja, u procesima nametnute introspekcije reduciramo sve, i želje i osjećaje i kretanje. Preostaju nam samo nagon opstanka i geste pokojeg zrnca humora ili ljutnje. Juričić tu skalu promjena novog doba jako dobro osjeća i opisuje u svom novom neoegzistencijalističkom ciklusu slika „Ostani doma“. Poput Harona ukrcava nas na put prema univerzalnoj točki koja ukida finu granicu između vanjskog i unutrašnjeg imaginarija vlastitog sebstva. Ozračje slika je komorno, uzvišeno, terezijanski ponizno postignuto uvriježenim informelističkim slikarskim rekvizitarijom koji je autor njegovao i prakticirao godinama, od mladenačkih dana, uz fine rukopisne modifikacije.

„Njegova životna predanost informelu, stilu moderne koje je pokušavalo racionalizacijom i apstrahiranjem vidljivog, vanjskog svijeta prodrijeti u tajnu ljudske psihe, omogućava mu da u potpunosti izrazi svoj karakter u kojem se iza discipliniranog sustava racionaliziranih vrijednosti života krije ukroćena strast, ogromna energija i optimizam. Njegov novi slikarski prosede je destilat minulih ciklusa posebice u načinu građenja kompozicije slike pomoću monokromatiziranih slikarskih planova, adiranju akromatskih ploha odnosno odustajanje od boje. Novitet slikarskog izraza, koji unosi u recentni ciklus jest poigravanje s više vrsta perspektiva koje doprinose unikatnosti i modernitetu njegova opusa. Savršenom lakoćom Juričić se poigrava različitim vrstama perspektiva od asketski, jednostavno vertikalno romaničke, obrnuto gotičke za kojom su posezali i modernisti poput Henrija Matissa, tradicionalno geometrijske i koloristički modernističke ( u njegovom izražaju akromatski stiliziranoj)“, piše povjesničarka umjetnosti i etnologinja Kristina Tamara Franić u katalogu izložbe.

Fulvio Juričić rođen je 18. kolovoza 1952. godine u Puli. Nakon Gimnazije, koju je pohađao u Puli a maturirao u Rovinju, 1973. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski smjer u klasi profesora Miljenka Stančića. Diplomirao je 1978. u klasi profesora Vasilija Jordana. Iste se godine vraća u Pulu, gdje je od 1979. profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna. Od 1977. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionikom je nekoliko slikarskih kolonija i simpozija a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je HDLU Istre. Živi i radi u Puli.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum