Online IZLOŽBA SLIKA FULVIJA JURIČIĆA „OSTANI DOMA“ u Zavičajnoj galeriji Crnobori

Online izložba slika Fulvija Juričića naziva „Ostani doma“ postavljena je u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama, a može se razgledati na ovoj poveznici.

„U vremenu izvrnutih vrijednosti, neregularnosti između pojavnog i života lucidnost je nužna, postaje duktus opstanka. Sposobnost sondiranja stvari i sadržaja koje su do sada oku bile nevidljive, a srcu neopipljive sada moraju biti „sada“. Nema odgode jer neizvjesnost, blizina smrti, slutnja kako se svijet mijenja velikom brzinom, kompenziraju distancu. Svi smo doma. Ostajemo doma u svojim sobama sa svojim simbolima i rasterima sjećanja. Zrenje svijesti se ubrzava, iskustvo reflektirajućeg nihilizma buja, u procesima nametnute introspekcije reduciramo sve, i želje i osjećaje i kretanje. Preostaju nam samo nagon opstanka i geste pokojeg zrnca humora ili ljutnje. Juričić tu skalu promjena novog doba jako dobro osjeća i opisuje u svom novom neoegzistencijalističkom ciklusu slika „Ostani doma“. Poput Harona ukrcava nas na put prema univerzalnoj točki koja ukida finu granicu između vanjskog i unutrašnjeg imaginarija vlastitog sebstva. Ozračje slika je komorno, uzvišeno, terezijanski ponizno postignuto uvriježenim informelističkim slikarskim rekvizitarijom koji je autor njegovao i prakticirao godinama, od mladenačkih dana, uz fine rukopisne modifikacije.

„Njegova životna predanost informelu, stilu moderne koje je pokušavalo racionalizacijom i apstrahiranjem vidljivog, vanjskog svijeta prodrijeti u tajnu ljudske psihe, omogućava mu da u potpunosti izrazi svoj karakter u kojem se iza discipliniranog sustava racionaliziranih vrijednosti života krije ukroćena strast, ogromna energija i optimizam. Njegov novi slikarski prosede je destilat minulih ciklusa posebice u načinu građenja kompozicije slike pomoću monokromatiziranih slikarskih planova, adiranju akromatskih ploha odnosno odustajanje od boje. Novitet slikarskog izraza, koji unosi u recentni ciklus jest poigravanje s više vrsta perspektiva koje doprinose unikatnosti i modernitetu njegova opusa. Savršenom lakoćom Juričić se poigrava različitim vrstama perspektiva od asketski, jednostavno vertikalno romaničke, obrnuto gotičke za kojom su posezali i modernisti poput Henrija Matissa, tradicionalno geometrijske i koloristički modernističke ( u njegovom izražaju akromatski stiliziranoj)“, piše povjesničarka umjetnosti i etnologinja Kristina Tamara Franić u katalogu izložbe.

Fulvio Juričić rođen je 18. kolovoza 1952. godine u Puli. Nakon Gimnazije, koju je pohađao u Puli a maturirao u Rovinju, 1973. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski smjer u klasi profesora Miljenka Stančića. Diplomirao je 1978. u klasi profesora Vasilija Jordana. Iste se godine vraća u Pulu, gdje je od 1979. profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna. Od 1977. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionikom je nekoliko slikarskih kolonija i simpozija a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je HDLU Istre. Živi i radi u Puli.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum