Projekcija filma „Radnička klasa odlazi u raj“ Marka Cvejića u Klubu Pulske filmske tvornice

Dokumentarni film snimljen u maniri cinéma véritéa „Radnička klasa odlazi u raj“, gorka posveta zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravljanja čiju režiju potpisuje Marko Cvejić, bit će prikazan u četvrtak, 18.ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Večer će se održati uživo i putem Zooma, a razgovor s redateljem moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

„“Radnička klasa odlazi u raj“ je film o položaju nekadašnje radničke klase u suvremenoj post-socijalističkoj Srbiji. Priča filma prati petoricu junaka kroz čiju svakodnevicu se analitički prikazuje socio – ekonomska situacija u zrenjaninskoj privredi, i njen realni utjecaj na živote desetine hiljada obespravljenih građana. Ukazivanjem na pojedinačne primjere klasičnih žrtava tranzicije i njihove borbe za egzistenciju, osvjetljava se jedno doba s manje poznatim a dragocjenim pričama koje je izmijenilo svet u kome danas živimo. Kroz lokalnu realnost tako dobivamo sinkretički uvid u problematiku, koja je karakteristična za sve suvremene tranzicijske države sveta“, piše u opisu filma.

Marko Cvejić rođen je 1978 u Zrenjaninu. Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcije Mandragora Film. Ima bogato iskustvo na svim područjima filmskog stvaralaštva. Vjeruje da je film medij koji krade trenutke stvarnosti i bilježi ih za vječnost. Uglavnom je zainteresiran za sinkretizam između dokumentarnog i artificijelnog, što je veoma primjetno kao najdominantniji izraz u njegovom djelu. Neopterećen od jezika, prostora i nacionalnog identiteta, njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturne raznolikosti Balkana. Bavi se temama koje nisu svakodnevno zastupljene u medijskom prostoru, njegovi junaci su često antijunaci, marginalci i društveni otpadnici. Kao pretežno dokumentarni stvaralac smatra da se društvena angažiranost odražava u sposobnosti autora da prepozna potrebe vremena u kojem živi i da govori u ime mnoštva istomišljenika, koji nemaju mogućnost da kroz jezik pokretnih slika ukazuju na socijalne nepravde. Živi i radi na relaciji Ljubljana-Zrenjanin.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme. Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2P1ByBw

Meeting ID: 835 7329 9919

Passcode: 607470

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova,

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum