Izložba „Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava“ u vodnjanskoj Apoteci

Izložba naziva „Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava“ bit će otvorena u subotu, 31. srpnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – Prostoru za suvremenu umjetnost. Izlažu Doplgenger, Renata Poljak, The Otolith Group, Katarina Zdjelar, Dane Komljen, izbor iz Zbirke fotografije PPMI (Povijesnog i pomorskog muzeja Istre) i izvedbenog arhiva MSKP-a (Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva) Tanje Vrvilo i DB Indoša. Kustosice izložbe su Branka Benčić i Tanja Vrvilo.

„Kako bi obilježili antologijski brijunski susret Tita, Nassera i Nehrua, koji se dogodio prije 65 godina, u ljetno vrijeme dok pišemo i mislimo na ovaj događaj – 19. srpnja 1956. godine, koji je usmjerio i formirao utemeljenje Pokreta nesvrstanih i kada je potpisana Brijunska deklaracija, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost izložbom Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava donosi u naš neposredan prostor aktivirajući sjećanja i memoriju mjesta, u blizinu brijunskog priobalja, radove nekoliko umjetnika i umjetničkih kolektiva u dijalogu s arhivskim slikama – fotografijama iz kolekcije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (PPMI) iz Pule i memorije Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva (MSKP) iz Zagreba.

„U prirodi je pokretnih slika kašnjenje između vremena ovdje i drugdje. Zahvaljujući mediju fotografije, tvrdi Susan Sontag, pamtiti zapravo sve češće znači sjetiti se neke slike. Stoga, izložba koja je pred nama, djeluje kao „forum slika“, javni prostor gdje slike imaju glas, podsjeća nas na potencijalnosti prošlog vremena i mogućnosti društvene imaginacije, formirajući se na nasljeđu međunarodne solidarnosti, antiimperijalističke i antikolnijalne borbe, miroljubive koegzistencije, dugom trajanju ideja, vrijednosti i slika Pokreta nesvrstanih u radovima suvremenih umjetnika uz prisutnost arhivske dokumentacije, zamišljajući izložbu kao mjesto njihova re-arhiviranja.“, piše u opisu izložbe.

Na otvaranju izložbe bit će prikazan film „U godini mirnog Sunca“ grupe Otolith, a program zatvaranja uključit će projekciju filma „Svi sjeverni gradovi“ Dane Komljena. Program se odvija u partnerstvu s Filmskim mutacijama: festivalom nevidljivog filma. Podrška: Grad Vodnjan, Ministarstvo kulture i medija RH, HAVC Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum