Vallis imaginarium: radionice i program za djecu u Balama

Vallis Imaginarium predstavlja suradnju između Općine Bale i Mi+: otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri. Ovim programom želi se približiti vizualna umjetnost najmlađima, kroz obogaćen program manifestacije Castrum vallis, a sve kroz zabavu, igru i učenje. Namjera platforme je popularizirati i približiti suvremenu medijsku umjetnost široj publici, stoga će se u programu Vallis Imaginarium predstaviti produkcija članica platforme Mi+ i suradnika, a na temu imaginarnih svjetova inspiriranim povijesti i arhitekturom Bala. U tom smislu sam koncept povezan je i s temom Castruma Vallis „Horizonti“ jer otvara nove horizonte za novu publiku. Program se održava na otvorenom, uključuje radionice za djecu, park svjetlosnih instalacija, video mapping, izložbu Gaije Radić i animaciju za djecu i najmlađe.

Radionice počinju u 18, a traju do 20 sati. Od 19.30 sati kreće animacija za djecu, od 20.30 sati disko za djecu, svijet zabave, a od 21 sat Park svjetlosnih instalacija, video mapping, izložba Gaije Radić – Svjetovi 2.0. te prezentacija radova radionice Elektro diorama. Kako je broj mjesta na radionici ograničen, organizatori savjetuju svim zainteresirasnima da se prijavie na mail: sekcija.dia@gmail.com. U radionički dio moguće je prijaviti se na licu mjesta, u slučaju da ima slobodnih mjesta. Maksimalan broj djece je 20, odnosno koliko u danom momentu budu dozvoljavale epidemiološke mjere.

OPIS PROGRAMA:

VALLIS IMAGINARIUM

Bale – nekada, kao i danas – položene su na svoju topografsku osnovu i prilagođene konfiguraciji zemljišta u blagom dizanju brežuljka na kojemu leže. To je prvi sloj kojega ovo mjestašce uvažava, 145 m nad morem. Valle je (talijanski) dolina – i eto, već nekoliko simbola kojima prostorno zahvaćamo neizrecivo, a znamo da se taj prostor upisuje u našu bit, određuje ljude koji tu žive, da zbog njega oni vide svijet isto tako kako su oblici njihova mjesta srasli…

U vrijeme kada su Bale nastale – u nemirnim stoljećima kasne antike – ovdje se nalazilo gradinsko naselje, naseobinska formacija uobičajena za prahistoriju, a Rim je na tom mjestu  izgradio kaštel, Castrum Vallis, utvrdu koja brani trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. U srednjemu vijeku Bale su utvrđene bedemom i konačno definirane mrežom dviju koncentričnih ulica sa zajedničkim žarištem na najvišoj točki brežuljka Monperin.

Glavni trg na brežuljku zaključava župna crkva, a najveća zgrada povijesne cjeline podno njega – nastala od dviju nekadašnjih četvrtastih obrambenih kula – je palača Soardo Bembo – najmonumentalnija građevina i u širim razmjerima od istarskoga mjerenja najznačajnijih spomenika.

Ova su žarišta polazište za našu radionicu Vallis imaginarium, koja želi dekonstruirati svoju prostornu matricu i raščlaniti je na dijelove, saznati kako je nastala i proniknuti joj u ljepotu, zbog koje se tu tako dobro osjećamo.

RADIONICA ELEKTRO – DIORAMA

Inspirirani povijesnim tragovima, fragmentima antičkog urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa stvaramo imaginarni prostor Bala. Transformacijom naselja nastat će nove i maštovite strukture, odnosno kazališni ambijenti. Diorama je kazališna kutija čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Čarolija će nastati bojanjem imaginarnog prostora LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru.

Diorame će polaznici izrađivati od papira koristeći set nacrta osnovne kutije i okvira koji se postavljaju unutar nje. Nakon izrezane osnovne sheme idejno rješenje se dijeli na planove, svaki okvir unutar kutije čini jedan prostorni plan i odnos je punog i praznog prostora. Preklapanjem niza planova i odnosa punih i praznih ploha nastaje privid dubine.

PARK SVJETLOSNIH INSTALACIJA

Visualia group i Zemlja zabave spremaju svjetlosnu zabavu za djecu, koja se sastoji od različitih igara za djecu te interaktivnih svjetlosnih instalacija Visualie group. Uz to, video mapping koji je napravljen u sklopu projekta Reality painting u suradnji s Općinom Bale i područnim vrtićem, prikazat će se premijerno u parku na fasadi zgrade. Sam koncept mappinga je rađen na način da su djeca dobila nacrt/predložak zgrade, te su sama nacrtala kako zamišljaju izgled zgrade./

GAIA RADIĆ – SVJETOVI

Umjetnički projekt „Svjetovi“ djeluje kao dugotrajna kolekcija digitalnih vizualizacija i animacija koje prikazuju imaginarne interijere ili eksterijere. Projekt na metaforičan i bajkovit način istražuje korelaciju između materijalnog, virtualnog i mentalnog prostora. Radovi nastali u sklopu „Svjetova“ većinom prikazuju imaginarne i eterične prostore, inspirirane izgledom drevne hramske arhitekture, te motiva iz lucidnih snova, mašte i ezoterije./

Izvor

Leave a Reply


9 + 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum