Dvije izložbe za „Lapis Histriae“: “Ludo, fenomenalno i šokantno”

Čak dvije izložbe u jednoj večeri otvorene su u Umagu. Naime, u ponedjeljak, 4. listopada, u MMC galeriji otvorena je izložba Collage nouveau zagrebačkog antikvarijata Huberta Balley-a, a u galeriji Grin, skupna izložba ilustracija Solidaritè unplugged. Obje izložbe su imale izložena djela koja slikama krase ovogodišnju zbirku kratkih priča izabranih među onima koji su se natjecali na tradicionalnom Lapis Histriae. Dva postava obiluju najrazličitijim idejama, neke očite, a druge umotane, primjećuje jedan od kustosa, Zanetto Paulin.

Ekspozicije čine uvodni dio dvadeset drugog izdanja prekograničnih susreta Foruma Tomizza, koji je nastao vizijom književnika Milana Rakovca, da bi se njegovalo prijateljstvo i ljudske vrijednosti unatoč podjelama. Uz trojezični i multinacionalni Forum, šesnaesti put se nagrađuje najbolja i objavljuje zbirka odabranih novela na temi koja se iz godine u godinu mijenja. Ovogodišnja je tema Solidaritè.

Predstavljanje je bilo povjereno Nevenu Ušumoviću za opći dio, a Zanettu Paulinu, za stručnu i likovnu stranu priče.

Izložen novo otkriven i neistražen likovni opus poznatog zagrebačkog antikvara

Autor ovih kolaža, Hubert Balley, pojašnjava Paulin, poznat je kao trgovac antikvitetima, i na veliko iznenađenje svih, u razdoblju dok se zbirka oblikovala slučajno je otkrio da je tijekom godina kreirao velik broj likovnih djela u najrazličitijim tehnikama, od pastela, crteža do kinetičkih skulptura, takozvanih mobila. Postojala je u tom trenutku potreba smanjiti zbirku, pa je tom prilikom likovni dio proširen ovom dodatnom selekcijom.

Kustos objašnjava da su izloženi kolaži zapravo tiskane kopije originala te da ih je po elementarnoj estetici, za ukrašavanje zbirke, odabrala Maja Briski, s radovima koji prolaze regularnu selekciju. Radi se o opusu koji je na iznenađenje likovne scene tek otkriven i kojeg se mora još istražiti.

Izloženo je 12 radova u formatu B1, 70X100 cm, te četiri manja kolaža, sve u boji, a nastali su u posljednjih 15 godina.

U pripremi je izložba koja bi zornije prikazala Hubertove radove, pa je podnaslov ovog postava, Nulta izložba, a prva će ujedno biti i retrospektivna.

Djelo jednog od najimpresivnijih fotografa današnjice na naslovnici zbirke priča Lapis Histriae 

U galeriji Grin nastavljena je likovna večer kroz postav Solidaritè unplugged. Radi se o kopijama, što je zapravo manje razvikana verzija originala, kakvi su se inače izlagali, pojasnio je Paulin. Jedini je originalan rad Roberta Sironija, vlasnika galerije Grin. Rad je nazvan Tear drops from Petrinja, a radi se o instalaciji sastavljenoj od tri cigle koje su nanizane na ribolovni konopac. Ovo je jako emotivna posveta onima koji su otišli u pomoć unesrećenim stanovnicima Banije.

Najznačajniji autor ekspozicije je Roger Ballen, rođen u New Yorku koji posljednjih pedeset godina živi i radi u Johannesburgu. Radi se o tri rada od šest, koliko ih je ovaj fotograf svjetskog glasa osobno poslao u dogovoru sa svojim umjetničkom direktoricom.

Od ostalih se djela ističu dvije fotografije u boji profesorice Marine Banić Zrinščak, koja je već izlagala u Umagu, trenutno predaje u Rijeci na akademiji. Njeni radovi su nastali na igri zrcala kojem je struganjem uklonjeni reflektirajući sloj špigl tako da čini figuri ljudskog lica. Nadalje, Splićanka Josipa Krolo na efektan i čisti način odaje počast propalim gigantima svojega grada, Jugoplastika i Škver u tehnici akril na platnu.

Slovenka Jerca Šantej navodi kustos, u svome radu Hope, prijavljuje svima nama zagađivački učinak jedne tvornice koja prerađuje drvo u njenom gradu Sevnici. Izložena je vrlo neobična, surova, moćna i efektna umjetnost, a kustos ju je više puta okarakterizirao kao ludu, šokantnu i fenomenalnu.

Briski nije bila prisutna zbog zdravstvenih razloga, pojašnjava Paulin, a Ušumović je dodao kako je susret s učenicima koji se trebao održati u utorak preseljen online zbog epidemioloških mjera. Paulin je otkrio i da zbirka vjerojatno izlazi iz tiska već u petak.

Forum Tomizza se nastavlja, a svečano zatvaranje je predviđeno za subotu, polaganjem vijenca na grob Fulvija Tomizze.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


5 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum