Fotografia Zero Pixel: izložba “Zemlja/Terra” u galeriji Grin u Umagu

U umaškoj galeriji Grin Photo Gallery vlasnika i voditelja Roberta Sironija, u petak 1. ožujka otvorena je skupna izložba u sklopu petog izdanja festivala nedigitalne fotografije nazvanog “Zero Pixel”. Sudjelovalo je 32 autora, većinom iz Italije, pogotovo okolice Trsta, ali i iz SAD-a, Japana i Hrvatske.

Ovogodišnja tema “Zemlja” vezala je fotografska ostvarenja koja su prikazana, ali i odvojila svaki rad jedinstvenim pogledom na svijet svakog autora u najrazličitijim tehnikama analogne fotografije. Autori su predstavili djela snimljena od 1951. nadalje, uključivši primjerice povijesne fotografije razgraničavanja između Jugoslavije i Italije 1954., pa sve do snimaka izrađenih namjerno za ovu prigodu. Radovi koji čine ovu izložbu razlikuju se zbog značajnog raspona vremena u kojem su fotografije snimane, ali i u tehničkoj izvedbi, pa doznajemo primjerice da vrijeme ekspozicije varira od djelića sekunde u nekim radovima no doseže i nekoliko sati za rad Sergia Scadara. Massimilano Muner izlaže seriju od 4 polaroid fotografije njegovog djeda alpinista i fotografa Riccarda prije i nakon savladavanja prepreke na planini Jof di Montasio 1951. godine.

Među snimkama se ističe i djelo Tiziana Neppija, Fotografija je snimljena sa negativa formata 6×7, na kojoj je prikazano prvo izgrađeno austrougarsko vojničko groblje iz prvog svjetskog rata koje se nalazi pored gradića Prosecco u Italiji. Prije izgradnje ovoga groblja poginule vojnike se pokapalo u okolici vojne bolnice, ali je broj poginulih toliko premašio očekivanja da to više nije bila dovoljno velika površina, kaže Neppi. Zemlja svih prihvaća, i žive i mrtve, podsjeća autor i zaključuje: “Fotografija mora imati neki smisao, nije sve u estetici.”

Upravu su veze u ovoj izložbi dale jednu od njenih niti vodilja. Dok je zemlja za čovjeka naizgled vječna, na njoj se izmjenjuju generacije djedova, očeva i sinova. Smjene generacija slijede jedna drugu, iz zemlje nastaje život, a nju se vraćamo nakon smrti, što daje izložbi duhovnu notu. Nažalost, zemlju se dijeli bodljikavom žicom i zagađuje plastikom, što je također obuhvaćeno ovom izložbom.

Autori izloženih fotografija su: Ugo Borsatti, Elisa Biagi, Annamaria Castellan, Guido Cecere, Elio Ciol, Ennio Demarin, Giacomo Frullani, Maurizio Frullani, Andrej Furlan, Marcus Gabriel, Fabio Giacuzzo, Matthias Gessler, Ellen Goodman, Fulvio Grisoni, Davide Dionisio, Sara Kaleb, Roberto Kusterle, Alma Lanoire, Massimiliano Muner, Tiziano Neppi, Daniele Peluso, Roberto Pastrovicchio, Fabio Rinaldi, Michela Scagnetti, Sergio Scabar, Robert Sironi, Franco Spanò, Massimo Stefanutti, Luigi Tolotti, Paolo Toniati, Stefano Tubaro, Matteo Varsi i Chikako Watanuki.

Osim ove putujuće izložbe, u sklopu festivala “Zero Pixel” održala su se u Trstu i brojna predavanja, projekcije, te video i glazbeni javni događaji tijekom studenog i prosinca 2018. godine.

Organizator naglašava:”Svaki je izvođač odabrao oblik koji mu najviše odgovara da obdari koncept zemlje vlastitom vizijom: zemaljska kugla primjerice, pa krečući od usnulih sve do realistički dokumentiranih pejzaža, do žena i muškaraca koji na različite načine nastanjuju njenu površinu. Nadalje, elementi prirode koji su usamljeni i izolirani, ali koji su u svojem autoritetu snažni kao primjerice stabla, cvijeće, voće, životinje i kukci. Još jedan element je i ljudsko tijelo, ono je teritorij u kojem smo smješteni, zajedno sa svojim rukama, nogama i nas samih, sve do portreta, a time i do lica koje sadrži misao onoga što vjerujemo da je naš svijet.”

Festival Fotografia Zero Pixel 2018 je pribrojen manifestacijama Europske godine kulture 2018., a osmišljen je radi širenja, promicanja i očuvanja tradicionalne fotografije. Ovaj neprofitni događaj je nastao 2014. godine od svojih idejnih začetnika u koje se ubrajaju Annamaria Castellan, Massimiliano Muner i Michela Scagnetti, uz podršku dvaju tršćanskih kulturnih udruga: Acquamarina, te Officina istantanea.

Izložbu je moguće posjetiti do 25. ožujka.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije arhiva festivala

Leave a Reply


5 + = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum